facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Κυβέρνηση - θεσμοί ξαναγράφουν το ασφαλιστικό

Να «κλειδώσει» μέχρι αύριο το β' πακέτο με τα προαπαιτούμενα, διατηρώντας το ασφαλιστικό όσο πιο... χαμηλά γίνεται, επιδιώκει η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να αλλάξει την ατζέντα, εισάγοντας «εναλλακτικές» προτάσεις για την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών, και κατά δεύτερο λόγο από περιορισμένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Την τελική βέβαια κουβέντα αναμένεται να την πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, τους επικεφαλής των οποίων συναντά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και εκτεταμένη κοινωνική αντίδραση, παράλληλα με τις ήδη διαφαινόμενες αντιδράσεις για το φορολογικό αλλά και για το θέμα των πλειστηριασμών, που είναι ακόμη πολύ νωπό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού παρότι πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι η συζήτηση θα είναι γενική πολιτική και θα αφορά στην ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τους κεντρικούς άξονες του νομοθετήματος, στην πράξη θα διαπιστωθεί πόσο η επιδιωκόμενη «εναλλακτική προσέγγιση» μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι για την προωθούμενη δομική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό βέβαια που αποτελεί προαπαιτούμενο και μάλιστα «οδυνηρό» είναι η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι μείωση των δαπανών (ή εναλλακτικά η αύξηση των εσόδων) κατά τουλάχιστον 700 - 900 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας πως έχουν εξασφαλιστεί από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και κυρίως την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Κυβερνητικός στόχος παραμένει να περιοριστούν οι περικοπές των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5-1. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των όποιων παρεμβάσεων με «ρήτρα απασχόλησης και ανάπτυξης», ήτοι η αναλογιστική προβολή των όποιων αλλαγών, βάσει της μεσοσταθμικής αύξησης του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5% έως το 2050, καθώς και σημαντικής αύξησης της απασχόλησης, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι και για διάφορες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και τον περιορισμό της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Στο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθούν αρχικά οι γενικές κατευθύνσεις και οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης, οι οποίες και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια με νέες παρεμβάσεις.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news