facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο για τρομοκρατικό χτύπημα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας σε Ευρώπη αλλά και στο Μάλι υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σήμερα η βελγική υπηρεσία ασφαλείας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «επικείμενη απειλή».

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση, προειδοποιώντας για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Όλοι οι σταθμοί του μετρό και τα εμπορικά κέντρα των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib). Παράλληλα στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προειδοποίησε ότι υπάρχει «κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης με όπλα και εκρηκτικά». Οι πιθανοί στόχοι είναι σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ «οι εμπορικοί δρόμοι, οι συγκεντρώσεις, οι πολυσύχναστοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» προσέθεσε ο ίδιος, μετά το τέλος μιας σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Ξένα μέσα δημοσιεύματα μεταδίδουν ότι οι αρχές βρήκαν σε προάστιο των Βρυξελλών οπλοστάσιο με χημικά όπλα.

Εν τω μεταξύ μπαράζ επαφών θα έχει από τη Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ με ξένους ηγέτες με θέμα την αντιμετωπίση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών.

Το χρονικό της επίθεσης στο Μάλι

Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν 19 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μαλί προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM).

Η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

«Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός», δήλωσε ο Κεϊτά σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κηρύσσοντας χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, αλλά και τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Μαλινέζος πρόεδρος, ο οποίος διέκοψε μια επίσκεψή του στο Τσαντ όπου συμμετείχε σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε ότι δύο από τους δράστες είναι νεκροί.

Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Ομπάμα. «Θα στηρίξουμε τον λαό του Μαλί καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η επίθεση αυτή θεωρείται και πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μαλί σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Παράλληλα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον βετεράνο τζιχαντιστή Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οργάνωση του οποίου, η αλ Μουραμπιτούν, εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου μήνες αφού ο αρχηγός της φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Μαλί, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu σπάζοντας τον φράχτη ασφαλείας στις 7:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), πυροβολώντας και φωνάζοντας Αλάχου Άκμπαρ («Ο Θεός είναι ο μέγιστος» στα αραβικά).

Η επίθεση τερματίστηκε περίπου στις 16:00 (τοπική ώρα). Σε μια ανακοίνωσή του νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ και κυανόκρανοι που ερευνούσαν το ξενοδοχείο είχαν κάνει λόγο για 27 νεκρούς.

Το πρωί ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor, ο οποίος διαχειρίζεται το Radisson Blu, ανακοίνωσε ότι την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 140 επισκέπτες και 30 εργαζόμενοι.

Μεταξύ των επισκεπτών υπάρχουν αλλοδαποί από τουλάχιστον 14 χώρες: Αλγερία, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Κίνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Μαρόκο, Ρωσία, Σενεγάλη και Τουρκία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας Αμερικανός είναι μεταξύ των θυμάτων, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Μαλί.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Μπαμακό και έκανε λόγο για 12 εργαζόμενούς της που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν «σε ασφαλές μέρος». Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, «δεν υπάρχουν Γάλλοι νεκροί».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι πέντε από τους επτά εργαζόμενους στις Turkish Airlines που ήταν στο ξενοδοχείο κατάφεραν να δραπετεύσουν, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τρία στελέχη της έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Βέλγος.

Πυροβολισμοί ακούγονταν καθώς οι ισλαμιστές περνούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο και από όροφο σε όροφο, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Κάποιοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, ενώ άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν ή διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας από τους ομήρους που δραπέτευσε, ο γνωστός τραγουδιστής από τη Γουινέα Σεκούμπα «Μπαμπίνο» Ντιαμπατέ, δήλωσε ότι άκουσε δύο από τους δράστες να μιλούν αγγλικά την ώρα που ερευνούσαν το δωμάτιο που ήταν δίπλα από το δικό του.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς από τη ρεσεψιόν. Δεν τόλμησα να βγω από το δωμάτιό μου διότι δεν έμοιαζαν με πυροβολισμούς από πιστόλια, ήταν πυροβολισμοί από στρατιωτικά όπλα», διηγήθηκε ο Ντιαμπατέ.

«Οι δράστες μπήκαν στο δωμάτιο που ήταν δίπλα στο δικό μου. Έμεινα ήσυχος, κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι χωρίς να κάνω θόρυβο», πρόσθεσε. «Τους άκουσα να λένε στα αγγλικά "Το γέμισες; Πάμε!"».

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu, όμως ο όμιλος Rezidor επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο δράστες. Από την πλευρά της μια στρατιωτική πηγή σημείωσε ότι «ο τελευταίος απολογισμός είναι τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες νεκροί», εκτιμώντας παράλληλα ότι ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τους τέσσερις.

Διπλωματικός πυρετός για χερσαία επίθεση κατά του ISIS

Eν τω μεταξύ, μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και τώρα θα ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος στα ταξίδια του στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο Γαλλίας-ΗΠΑ-Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη και να του εκθέσει τα προβλήματα και την ζημιά που έχουν προκαλέσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και η αυξανόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τα αιματηρά χτυπήματα των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους Αμερικανούς είναι ότι η κρίση αποσταθεροποιεί την Ευρώπη. Τα προβλήματα από τις επιθέσεις στο Παρίσι και την προσφυγική κρίση δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο. Είναι έκτακτη ανάγκη», είπε ανώνυμα ο Γάλλος διπλωμάτης.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με αποκλειστικό στόχο την εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ αν και δεν διαφωνούν για την ανάγκη μάχης κατά των τζιχαντιστών εντούτοις ακολουθούν μία άλλη στρατηγική με αεροπορικές επιθέσεις και ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος προκειμένου να μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για το Παρίσι, αυτή η τακτική δεν αποδίδει και επιπλέον έχει φέρει την Ουάσινγκτον σε δύσκολη θέση έναντι της Τουρκίας, χώρας - μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μάχεται κατά των συγκεκριμένων Κούρδων ανταρτών.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χερσαία επέμβαση στη Συρία και η συριακή κρίση θα επιλυθεί μόνο εάν ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ παραιτηθεί.

Αντίθετα το Κρεμλίνο, βλέπει μία λύση στην συριακή κυβέρνηση ως την μοναδική εξουσία, η οποία μπορεί να παρέχει χερσαίες δυνάμεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η τύχη του προέδρου της Συρίας θα πρέπει να αποφασιστεί σε εκλογές ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει ότι ο αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να εμπλακεί καθόλου στην πολιτική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας.

Και το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» για μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ το θέμα αυτό δεν έχει καν συζητηθεί.

Συνάντηση Ολάντ-Κάμερον τη Δευτέρα

Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Θέμα συζ'ητησης θα αποτελέσει η μάχη κατά του ISIS μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι.

Τουρκία: Συνελήφθη ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan.

Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του.

Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news