facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοϊδη

Το Δημόσιο ευθύνεται αποκλειστικά για τον άδικο χαμό του 52χρονου αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφάσισε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και επιδίκασε στους συγγενείς του άτυχου αστυνομικού το συνολικό ποσό των 580.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Στις 24 Ιουνίου του 2010 ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπασπιστής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, πατέρας δυο παιδιών, είχε χάσει τη ζωή του ανοίγοντας φάκελο που εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Αποστολέας του φακέλου ήταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης της Siemens που όμως διαφεύγει στο εξωτερικό.

Οι τρομοκράτες-αποστολείς είχαν στείλει το φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά η γραμματέας του το έστειλε με έναν αστυνομικό της φρουράς του στο γραφείο του, στο υπουργείο. Ο επίμαχος φάκελος, χωρίς να ελεγχθεί, έφθασε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο άτυχος υπασπιστής, αφού έδιωξε από το γραφείο του τους συνεργάτες του, επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος, εξωτερικά ήταν χάρτινος και εσωτερικά είχε κυψελοειδές νάιλον. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4. Ήταν το «δόλωμα» για να το ανοίξει ο στόχος.

Αποστολέας ήταν ο «Χρήστος Καραβέλας», που είχε δήθεν στείλει στοιχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση Siemens.

Ο Βασιλάκης, δυστυχώς άνοιξε το εσώκλειστο ντοσιέ και τότε από την ισχυρή έκρηξη σείστηκε ο 7ος όροφος του υπουργείου. Τον βρήκε νεκρό συνεργάτης του υπουργού που έσπευσε πρώτος στο γραφείο του. Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή της μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (είναι πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.

Οι συγγενείς του, δηλαδή, η σύζυγος του, τα δύο παιδία του, οι δύο γονείς του και τα δύο αδέλφια του, προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που επέστησαν.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπ' αριθμ 2953/2015 απόφαση του επικύρωσε την Πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Γιώργου Βασιλάκη.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει - όπως προβλέπεται ρητά - να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ-RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Στην δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι στο υπουργείο ακολουθείτο η πρακτική να εξαιρούνται του ηλεκτρονικού ελέγχου των αντικειμένων (περιλαμβανομένων και των επιστολών) που μεταφέρουν όσοι κατέχουν ειδική κάρτα πρόσβασης (διαπιστευμένα πρόσωπα). Αυτή όμως η πρακτική, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν είχε έρεισμα στο νόμο και παραβίαζε την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για ειδικό έλεγχο με μέσα προηγμένης τεχνολογίας και συνεπώς απάδει προς την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Κατά το Διοικητικό Εφετείο, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας αυτής από ακτίνες Χ RAY, συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news