facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σε νέα 48ωρη απεργία η ΠΝΟ Τετάρτη και Πέμπτη

Νέα 48ωρη απεργία από αύριο Τετάρτη στις 06.00 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε πριν από λίγο σε συνεδρίασή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)!

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη των επικεφαλείς των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκε και το αίτημα που είχε θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας για εξαίρεση των πλοίων μεταφοράς προσφύγων ωστόσο κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην υπάρξει εξαίρεση.

Ο κ.Μουζάλας είχε ζητήσει από τους ναυτεργάτες να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας -εφόσον απαιτηθεί, λόγω ιδιαιτέρως αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά- να επιτρέψουν κατ' εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Επίσης διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παρέμβει στις απεργιακές τους επιλογές.

Σημειώνεται ότι η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών συμπίπτει με την επίσκεψη στη Λέσβο την Πέμπτη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι «η διοίκησή της, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και εκτιμήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων όλων των κατηγοριών, διαπίστωσε ότι, παρά τη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και εκείνης που προηγήθηκε της απεργίας με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι δύο συναντήσεις απέβησαν πέρα για πέρα άκαρπες και εξαντλήθηκαν σε αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, στερούμενες οποιασδήποτε αξίας και διάθεσης της κυβέρνησης να προσεγγίσει και να επιλύσει, έστω και κάποια από τα δίκαια και ώριμα αιτήματα των ελλήνων ναυτεργατών».

Η ΠΝΟ αναφέρει ακόμη ότι «είναι γνωστό ότι οι έλληνες ναυτεργάτες βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση και αυτών των ελάχιστων που έχουν απομείνει μετά από πέντε χρόνια μνημονίων (πρώτου και δεύτερου), τα οποία, με τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση το τρίτο μνημόνιο, όπως αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η διάλυση του ΝΑΤ και η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους σε πλήρη αφανισμό».

Επιστολή Δρίτσα προς την ΠΝΟ

Kάλεσμα προς την ΠΝΟ να επανεξετάσει την απόφασή της για την παράταση της απεργίας δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά της απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας με επιστολή στον γενικό γραμματέα της κ.Γιάννη Χαλά και στα μέλη της διοίκησης.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε γενικέ γραμματέα, αξιότιμα μέλη της ΠΝΟ,

Θεωρώ ιδιαίτερα αρνητική τη σημερινή εξέλιξη. Μια νέα 48ωρη απεργία, και μάλιστα χωρίς καμία εξαίρεση, δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των αιτημάτων, αλλά σ' αυτή τη συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει θετικούς σχεδιασμούς και θετικές λύσεις μέσα σε ένα άκρως ασφυκτικό και αρνητικό πλαίσιο. Η ανάγκη συνεννόησης χωρίς υποστολή των διεκδικήσεων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Υπάρχουν ανοικτά περιθώρια διαλόγου, που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές λύσεις.

Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ομοσπονδίας σας και των άλλων οργανώσεων, όσο και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια, έδωσα διαβεβαιώσεις ότι "η κυβέρνηση μελετά με σοβαρότητα και προσοχή όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των σωματείων".

Ειδικότερα επεσήμανα ότι:

Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και παρά τις δυσκολίες, αξιολογούνται όλες οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.

Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, δήλωσα πως έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο δρόμος είναι ανοικτός για μια λύση που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή και σε απόλυτο τους ναυτικούς.

Για το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, αλλά και του Οίκου Ναύτου και της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως και πολλά άλλα, υπάρχουν ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες με βάσιμες προσδοκίες ότι σε συνεργασία με τα σωματεία και την ΠΝΟ, θα οδηγηθούμε σε ικανοποιητικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του κλάδου των πλοηγών.

Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω και την κρισιμότητα των στιγμών, σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά σας.

Είμαι στη διάθεσή σας για νέα συνάντηση στο υπουργείο αύριο (Τετάρτη 4/11) στις 10 το πρωί.

Με εκτίμηση, Θοδωρής Δρίτσας».

Συνέχιση απεργίας από υπαλλήλους Εμπορικής Ναυτιλίας 

Eπιπροσθέτως το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ) συνεδρίασε την Τρίτη και αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση «διαπιστώθηκε η απόλυτη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης από πλευράς συμμετοχής, ιδιαιτέρως όσον αφορά τα άμεσα εμπλεκόμενα σωματεία των υπαλλήλων του ΝΑΤ και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, όπου η συμμετοχή των συναδέλφων μας είναι καθολική και αξιολογήθηκε ως αρνητική η στάση της κυβέρνησης στο κύριο αίτημά μας για τη διοικητική αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ καθώς και τη λήψη μέτρων που διασφαλίζουν την επιβίωσή του, όπως οι συνθέσεις πληρωμάτων κ.ά. Οι θέσεις της κυβέρνησης, όπως μας μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι αόριστες, αποπροσανατολιστικές και άνευ σχεδιασμού».

Συγκεκριμένα η ΠΟΥΕΝ «αποφάσισε και προκηρύσσει νέα 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Νοέμβρη 2015 για τους υπαλλήλους του ΝΑΤ και τους υπαλλήλους της Πλοηγικής Υπηρεσίας, πλοηγούς και πληρώματα (η οποία συγκεκριμένα για την Πλοηγική Υπηρεσία θα διαρκέσει από τις 06.00 π.μ. της 4ης Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της 6ης Νοεμβρίου 2015)».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news