facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Προϋπολογισμός «ήπιας ύφεσης» με μέτρα 3,9 δισ. ευρώ

Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018. Hπιότερη ύφεση προβλέπεται για φέτος και του χρόνου, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Και στα δυο κείμενα έχουν αναθεωρηθεί - σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού - οι προβλέψεις για την οικονομία.

Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2015 η ύφεση της οικονομίας θα είναι «ήπια» και δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τους καλοκαιρινές μήνες υποχώρησε μόλις κατά 0,5%, παρά τα capital controls. Για το 2016 οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περί το 1,2%.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που αναφέρονταν στο προσχέδιο δεν αλλάζουν και άρα παραμένει η εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να στηρίζεται στις τελευταίες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, και αυτές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,4% εφέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το 2017.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 1,6 δισ. ευρώ από έσοδα και 2,3 δισ. από δαπάνες.

Στο σκέλος των δαπανών το κύριο βάρος πέφτει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση από όπου αναμένεται περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα παραπάνω 400 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από επιμέρους περικοπές αμυντικών δαπανών αλλά και κοινωνικών επιδομάτων που θα ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Στα έσοδα, τα μισά επιπλέον έσοδα (800 εκ. ευρώ) θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο του έτους αλλά και την εφαρμογή μέτρων όπως η επιπλέον φορολόγηση επιχειρήσεων και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αλλαγή του μισθολογίου για το δημόσιο, ο νέος κανονισμός για τις προαγωγές αλλά και η νέας μορφής κινητικότητα θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με μια οριακή εξοικονόμηση 16 εκ. ευρώ για το 2016 .

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news