facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κοινή εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη έως το 2024, παρά το γερμανικό «όχι»

Τα σχέδιά της για την εφαρμογή ενός ευρέως συστήματος καταθέσεων στην ευρωζώνη παρουσίασε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την έντονη αντίσταση της Γερμανίας, η οποία είχε εκ των προτέρων απορρίψει το όλο εγχείρημα.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, έως το 2024. Το εγγυητικό ταμείο (EDIS) που θα δημιουργηθεί θα έχει τελική «δύναμη πυρός» 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την κάλυψη όλων των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ που τηρούνται στη νομισματική ένωση. Τα χρήματα θα προέλθουν από εισφορές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από το 2017 έως το 2020, θα επιτρέπει στα εθνικά στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο υπό σύσταση ενιαίο ταμείο, και μόνο αφού εξαντλήσουν τα δικά τους κεφάλαια. Αυτό σημαίνει πως το EDIS θα λειτουργεί ουσιαστικά ως στήριγμα ύστατης ανάγκης για τις εθνικές Αρχές.

Σε ανακοίνωσή της που ουσιαστικά προσπαθεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα κεφάλαια του εγγυητικού ταμείου θα είναι προσβάσιμα με αυστηρές προϋποθέσεις και υπό επιτήρηση, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα κράτος-μέλος έχει καταχραστεί χρήματα, θα πρέπει να αποζημιώσει πλήρως το EDIS.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μείωση των ρίσκων πηγαίνει χέρι-χέρι με το μοίρασμα του ρίσκου», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Λόρδος Χιλ. «Κατά την άποψή μας, η Κομισιόν θέτει λάθος προτεραιότητες και γραμμές», δήλωνε την ίδια στιγμή γερμανός αξιωματούχος στους «Financial Times»

Η δεύτερη φάση, που θα διαρκέσει μεταξύ 2020 και 2024, θα δει το σταδιακό μοίρασμα των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, με το κάθε εθνικό εγγυητικό ταμείο να μεταφέρει κάθε χρόνο το 20% των κεφαλαίων του στο κοινό «σεντούκι».

Παράλληλα, το κάθε κράτος-μέλος θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στο κοινό ταμείο πριν εξαντλήσει τα δικά του αποθέματα, που σημαίνει ότι το EDIS θα μπορεί να αναλάβει την προστασία καταθετών μόλις αυτό χρειαστεί, συμπληρώνοντας ενεργά τις εθνικές Αρχές.

Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί το 2024, όταν το κοινό ταμείο θα καλύπτει πλήρως τα εθνικά εγγυητικά συστήματα.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news