facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μουζάλας: Ανησυχώ για όσα γράφτηκαν στο Spiegel για τον καταυλισμό στην Αθήνα

Την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel που αναφερόταν σε σκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγες ώρες πριν την έναρξη της μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζοντας τους χώρους υποδοχής 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 στη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση «στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Σε ερώτηση για το πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην σημερινή σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία είναι με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων ένα στην Αττική και ένα στη Μακεδονία».

Επισήμανε όμως ότι: «Είναι όμως μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ' αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλλημένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα έγινε λίγες ώρες πριν την σημερινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας. Το δημοσίευμα του Spiegel που αναστάτωσε την Αθήνα κάνει λόγο για έναν χώρο που θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων κατά την ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα αφορούν πρακτικά ερωτήματα. Πού μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες; Πώς μπορούν και με ποιο πλάνο να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινο τρόπο; Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του χώρου Σένγκεν.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news