facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Reuters: Σε όλα «ναι» η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει τους πιστωτές

Ένα «επίπονο» προσχέδιο προϋπολογισμού θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το 2016, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των δανειστών.

Όπως σημειώνει το Reuters, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή ύφεση θα είναι μικρότερη από αυτό που έχει προβλέψει το πρόγραμμα διάσωσης, κυρίως χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία του α' εξαμήνου, η όποια αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις δεν θα λάβει σάρκα και οστά παρά μόνον αργότερα.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και κατά 0,5% το 2016. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2015 και να «χτυπήσει» ταβάνι στο 201% το 2016, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.

«Οι βασικοί στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν θα διαφέρουν από τις εκτιμήσεις του προγράμματος διάσωσης», δήλωσε στο πρακτορείο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που διατήρησε την ανωνυμία του. «Η εκτίμησή μας κάνει λόγο για χαμηλότερη ύφεση φέτος κάτι που μπορεί να φανεί και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος», είπε.

Το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει 0,25% πρωτογενές έλλειμμα και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου. Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το διεθνές πρακτορείο, θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σύμφωνα με το deal του Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του χρέους, κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Reuters: «Θέλουμε να βουτήξουμε στα βαθιά, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να κάνουμε κίνηση για συνομιλίες επί τους χρέους».

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news