facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Όχι του ΣτΕ στους φαρμακοβιομήχανους για rebate φαρμάκων

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποχρεούνται να καταβάλουν το 9% της τιμής κάθε φαρμάκου που συνταγογραφείται από τους γιατρούς στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιβάρυνση του ποσοστού 9% για κάθε φάρμακο και η απόδοσή του στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφίας απέρριψαν την αίτηση που στρεφόταν κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής»(rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.

Με το μέτρο αυτό προβλέφθηκε ότι βαρύνει αποκλειστικά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ποσοστό 9% επί της τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς με συνέπεια να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να επιστρέφουν το ποσό αυτό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς τον ΕΟΠΥ και τον Οίκο Ναύτου. Αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με συνολικό όγκο πωλήσεων σε τριμηνιαία βάση.

Η πλειοψηφία του ΣτΕ προέβαλλε την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος εν όψει της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης και έκρινε συνταγματικά επιτρεπτό τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης . Μειοψήφησαν όμως δυο δικαστές που δέχθηκαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές διότι τα μέτρα έχουν ως συνέπεια να διατίθεται μεγάλο ποσοστό φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news