facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ντομπρόβσκις στο newmoney: Αποφασιστικός ο ρόλος των κόκκινων δανείων στην αξιολόγηση

Σε συνέντευξή του στο newmoney.gr o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρεται στην πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης στους τομείς των κόκκινων δανείων, της εργοδοτικής εισφοράς και στις ιδιωτικοποιήσεις
Ο κ. Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση των κόκκινων δανείων, αν οι τράπεζες προχωρήσουν περισσότερο αποφασιστικά στο ξεκαθάρισμα και πώληση επιχειρηματικών δανείων, αφήνει ανοιχτή προς συζήτηση την ελληνική πρόταση για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και ρίχνει το βάρος των ιδιωτικοποιήσεων στην συγκρότηση του Ταμείου που έχει προβλεφθεί από την Συμφωνία.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Από την στιγμή που ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας ο κ. Μιχ Σάλλας του ομίλου Πειραιώς προειδοποιεί ότι οι μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιών θα καταστρέψουν την αγορά ακινήτων αλλά και θα λειτουργήσουν δυσμενώς για τα συμφέροντα των τραπεζών, εξετάζετε εναλλακτικά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πώληση επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες;
-Πρέπει να προσδιοριστούν τα κόκκινα δάνεια και αν οι τράπεζες αποφασίσουν να δουλέψουν πιο εντατικά για να εξυγιάνουν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει. Τα κόκκινα δάνεια σαν συνολικό κεφάλαιο που συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, είναι αποφασιστικός παράγοντας για την αξιολόγηση, καθώς στοχεύουμε σε έναν συμβιβασμό. Ο παράγοντας προστασίας των δανειοληπτών είναι στην κοινή προτεραιότητα και των δυο πλευρών. Θα σταθώ όμως και στους δόλιους επισφαλείς δανειολήπτες, για τους οποίους είναι κοινή άποψη των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να πολεμηθούν.
Οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων γίνεται η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια απέχουν από τις πραγματικές, αυτές της αγοράς, που έχουν υποτιμηθεί. Μπορεί μια έγκαιρη αναπροσαρμογή να βοηθήσει στην εύρεση λύσης;
-Βρισκόμαστε σε συζητήσεις αλλά δεν μπορούμε ακόμα να δώσουμε λεπτομέρειες.
Πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς;
- Είναι ένα άλλο κεφάλαιο που συζητάμε με την ελληνική πλευρά. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβανομένου και του συνταξιοδοτικού είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και την πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι χρηματοοικονομικά διατηρήσιμο και δίκαιο, το οποίο θα είναι και ανοιχτό.
Στην κατεύθυνση αυτή συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της, εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να έχουμε καταλήξει.
Ο συντελεστής 23% στον ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το μόνο αποδεκτό σενάριο, απορρίπτετε την κυβερνητική πρόταση;
- Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν προέρχεται από την συμφωνία του τρίτου μνημονίου είτε από την Επιτροπή. Είμαστε ξεκάθαροι αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα να το συζητήσουμε. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις.
Πώς αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων;
- Γενικά θα έλεγα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση έφερε στο Κοινοβούλιο και αυτό ψήφισε πολλά πακέτα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ετσι εμείς βλέπουμε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προχωρά και αυτή εργάζεται προς την υλοποίηση των αλλαγών.
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα έλεγα ότι υπάρχουν δυο σκέλη.
Το πρώτο αφορά την εξουδετέρωση των αντιδράσεων για το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες οι διαδικασίες συνεχίζονται,που το θεωρούμε θετικό.
Το δεύτερο είναι,ότι τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην συγκρότηση του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Πότε θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ;
Η εκταμίευση εναπόκειται στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και μόνο όταν αυτή τελειώσει θα προχωρήσει.
Η υπόθεση Σαββαϊδου τι σημαίνει για την Επιτροπή;
Πρέπει να διαφυλαχθεί η Ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και να μην υπάρχουν πολιτικές πιέσεις. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά σας αλλά η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα πρέπει να είναι ανοιχτή και διαφανής.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news