facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

FAZ: Πρόταση ΕΕ για «κοινές περιπολίες» ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής

Η Κομισιόν φέρεται, σύμφωνα με τη συνήθως καλά πληροφορημένη γερμανική FAZ, να έχει επεξεργαστεί πρόταση για σχέδιο δράσης με φόντο το προσφυγικό στο Αιγαίο, βάσει του οποίου η τουρκική πλευρά «υποχρεώνεται να διασφαλίζει καλύτερα τα [θαλάσσια] σύνορά της με την Ελλάδα» με συντονισμό των περιπολιών με την ελληνική πλευρά.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την ευρωπαϊκή ηγεσία με θέμα το προσφυγικό. Οι «28» έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως θεωρούν καθοριστική την στάση της Άγκυρας στην απάντηση στην προσφυγική κρίση, καθώς η Τουρκία είναι η βασική χώρα διέλευσης πριν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο».

Εν όψει της άφιξης του Ερντογάν, η FAZ της Κυριακής επικαλείται δικές της πληροφορίες στις Βρυξέλλες και αναφέρει πως η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο δράσης με την τουρκική πλευρά με στόχο την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος στο Αιγαίο.

Στο σχέδιο, η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώνεται «να διασφαλίσει καλύτερα τα σύνορά με την Ελλάδα». Προς αυτό τον σκοπό, αναφέρεται, η FRONTEX θα συντονίσει τις περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι περιπολίες, αναφέρεται, θα γίνονται με στόχο τα δίκτυα των διακινητών και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Στην Τουρκία επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο γνώση του οποίου επικαλείται η FAZ, θα δημιουργηθούν έξι νέα κέντρα για πρόσφυγες που θα μπορούν να στεγάζουν μέχρι δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Τα κέντρα θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και οι «28» θα δεσμευτούν να αποδεχθούν τμήμα των προσφύγων που θα περάσουν από αυτά.

Το σκεπτικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν πρόσφυγες -ο αριθμός των οποίων αναφέρεται ως «μέχρι μισό εκατομμύριο»- να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά χωρίς να στραφούν στα δίκτυα διακινητών.

Η συνολική πρόταση για το σχέδια συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Κομισιόν και αντιπροσώπων της τουρκικής πλευράς και συνιστά τη βάση της συνάντησης με τον Ερντογάν, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει συνεννοηθεί για το ζήτημα με το γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο.

Εάν η ευρωπαϊκή και η τουρκική πλευρά συμφωνήσουν στην πρόταση, κάτι που σύμφωνα με τη FAZ οι Βρυξέλλες θεωρούν αναμενόμενο, το σχέδιο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι τη Σύνοδο του Οκτωβρίου και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, με ορίζοντα την αρχή του επόμενου έτους.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news