facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Πάσχα με capital controls βλέπουν οι οικονομολόγοι

Δεν περιμένει άρση των capital controls πριν τον Ιούλιο του 2016 η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 18 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

To 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι τα capital controls θα παραμείνουν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου του 2016, σύμφωνα με την έρευνα.

Από αυτούς, το 50% εκτίμησε ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων θα αρθούν στο δεύτερο μισό του 2016, το 25% το 2017 και ένα 6% το 2018 ή αργότερα. Από την άλλη πλευρά, το 19% των οικονομολόγων εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί μπορούν να ανακληθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σημειώνεται ότι 16 οικονομολόγοι συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η τελευταία διεξήχθη μεταξύ 9 και 16 Οκτωβρίου.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα μπορούν να αρθούν στις αρχές του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι", σχολιάζει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο. "Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι δανειστές, θα θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις υλοποίησης του προγράμματος, προτού αισθανθούν άνετα με την άρση των capital controls", αναφέρει.

Σε διαφορετική έρευνα του Bloomberg, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι λόγω και της αρνητικής επίπτωσης των capital controls, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 1% φέτος, μικρότερη πάντως από την πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές, που κάνει λόγο για ύφεση 2,3%.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news