facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η κυβέρνηση είχε συναινέσει στις αποφάσεις Σαββαΐδου υπαινίσσεται ο Νικήτας Κακλαμάνης

Την υπόθεση «καρατόμησης» της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου φέρνει στην Βουλή ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εγείρει ερωτήματα για το αν η μη είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων αποτελεί αυστηρά προσωπική επιλογή της κυρίας Σαββαΐδου ή έγινε κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως με την τότε ηγεσία του υπουργείου. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι υπάρχουν επιστολές που «φωτίζουν» πτυχές της υπόθεσης.

Ο κ. Κακλαμάνης επικαλείται δηλώσεις της κ. Σαββαΐδου, σύμφωνα με τις οποίες αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε ενημερώσει την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον τότε προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη για το περιεχόμενο της απόφασης, η οποία μετέθετε την απόδοση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, γνωστοποιώντας τους ότι είχαν τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, που επικαλείται ο κ. Κακλαμάνης, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε αν έκρινε απαραίτητο να είχε ζητήσει νωρίτερα από την κυρία Σαββαΐδου την επίσπευση της διαδικασίας και όχι τον Αύγουστο του 2015.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ &ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών.
ΘΕΜΑ: Δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στη χώρα από τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και την ανεξάρτητη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα. Αικατερίνη Σαββαΐδου. Αντικείμενο της διαμάχης είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη Γενική Γραμματέα να παραιτηθεί από τη θέση της, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος της για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς και μετά από καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου», που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω απόφασης επανελέγχου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Γενική Γραμματέας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, το ζήτημα της κατηγορίας για παράβασης καθήκοντος, εδράζεται σε δύο αποφάσεις σχετικές με το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων: την ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 και την ΠΟΛ 1180/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1835 Β΄ της 25ης Αυγούστου 2015, τις οποίες η ίδια υπέγραψε και απέστειλε στη Γενική Γραμματέα της Κυβέρνησης για έλεγχο νομιμότητας πριν αυτές δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια στην ίδια ανακοίνωση η Γενική Γραμματέας ισχυρίζεται πως: «για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.»

Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης και εάν υπέστη ή όχι ζημία το Ελληνικό Δημόσιο από τις αποφάσεις που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Εσόδων, που θα διαλευκάνει η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη, πολλά ερωτηματικά γεννούν οι ισχυρισμοί της, πως εάν και η πρώτη απόφαση εξεδόθη στις 21 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε σε υψηλότατο επίπεδο μέχρι και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τις εκλογές και δεν ζήτησε να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Με ποιο τρόπο ενημερώθηκε η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης (ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015), δηλαδή με γραπτή επιστολή, με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), με προφορική ενημέρωση και ποια ήταν ακριβώς τα ερωτήματα που έθεσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων;

-Απάντησαν στην κα. Σαββαΐδου η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης στα ερωτήματα της; Με ποιο τρόπο, δηλαδή με γραπτή επιστολή, με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), με προφορική ενημέρωση; Σε κάθε περίπτωση ποιο ήταν το περιεχόμενο των απαντήσεων για το σχετικό ζήτημα και τα ερωτήματα που έθετε η Γενική Γραμματέας, τόσο των προαναφερόμενων προσώπων (κα. Βαλαβάνη, κ. Κουτεντάκης) καθώς και οποιουδήποτε άλλου προσώπου από το Υπουργείο Οικονομικών, την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς Επικρατείας ή το Πρωθυπουργικό Γραφείο;

-Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή οι τυχόν γραπτές επιστολές ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξαν η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με την τότε Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και τον τότε Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από το Υπουργείο Οικονομικών, την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Επικρατείας ή το Πρωθυπουργικό Γραφείο από την 25η Ιανουάριου 2015 μέχρι σήμερα σχετικά με το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης με αριθμό ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων και γενικά με το ζήτημα της είσπραξης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

ΑΘΗΝΑ 22-10-2015
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news