facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Έφυγε η Τρόικα και άφησε ανοιχτά «κόκκινα δάνεια» και ΦΠΑ στην Παιδεία

Με πρόοδο, αλλά χωρίς συμφωνία φαίνεται πώς κλείνουν, προσώρας, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, που είχαν σαν στόχο τη διασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με τους επικεφαλής των ελεγκτών και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να αναχωρούν σήμερα από τη χώρα -και μάλιστα... άρον-άρον, για να προλάβουν τις πτήσεις τους, έπειτα από την καθυστέρηση που προκάλεσε στο όλο πρόγραμμα των σημερινών επαφών η παράλληλη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα- τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να πει με ασφάλεια ότι οι επικεφαλής των δανειστών... πείστηκαν απ' όσα άκουσαν από τους κ.κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Σταθάκη και θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως προκύπτει, τα «καυτά» ζητήματα παραπέμπονται για το Νοέμβριο, καθώς όλα παραμένουν ανοιχτά: τόσο τα «κόκκινα δάνεια» και η συνεπακόλουθη προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όσο και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το πιο μεγάλο «αγκάθι» είναι ο νόμος Κατσέλη. Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος για ζητήματα όπως να είναι μεγαλύτερο το κόστος για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούνται, υπάρχει ωστόσο ακόμα μεγάλη απόσταση τόσο στο ζήτημα του ορίου προστασίας για την α' κατοικία, όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, είπε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση του ζητήματος μπορεί να γίνει το Νοέμβριο και δεν «επείγει» να κλείσει τώρα.

«Και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να το συζητήσουμε κι άλλο, να το δούμε» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι οι ελεγκτές «είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία».

Το γεγονός είναι ότι, με την αναχώρηση των εκπροσώπων των Θεσμών από τη χώρα, όλα τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ορθάνοιχτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

- Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

- Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο -σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

- Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

- Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

- Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

Δεν το ξέρω.

- Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news