facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί

Στο μεταναστευτικό, στην κρίση στην Ελλάδα καθώς και στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως πέρασαν 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ μετά τον πιο καταστρεπτικό πόλεμο, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός έφερε την ελπίδα για ειρήνη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δυστυχώς σήμερα το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί, σημειώνοντας πως τώρα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τεράστια μεταναστευτικά κύματα, αύξηση της φτώχειας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσίπρα το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές με τις βάσεις των κοινών μας αξιών αφού, «καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε στα ίδια προβλήματα και στις ίδιες, παλιομοδίτικες συνταγές».

«Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα, για να μάθουμε από τα λάθη μας;», διερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ελλάδα η οποία, όπως υπογράμμισε, επλήγη όπως πολλές άλλες χώρες από την κρίση του 2008.

«Η νεοφιλελεύθερη συνταγή που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε, παρά το μεγάλο κόστος, οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της κρίσης. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση των πτυχιούχων αυξήθηκε», είπε και πρόσθεσε πως έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων ήρθε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις βαθιές που «θα επιτρέψουν να τεθούν νέα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα χρειάζεται να παλέψει βήμα-βήμα, προκειμένου να εφαρμόσει μία ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μία ατζέντα λιτότητας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεταναστευτικά κύματα άνευ προηγουμένου από την αρχή του χρόνου και πως η χώρα μας σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές.

«Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως ότι πρέπει να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες και να μην επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψει τις δίκες μας αρχές.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην Ουκρανία επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η στρατικοποίησή της και εξέφρασε τη στήριξή του στις κινήσεις του ΟΑΣΑ, ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο μίλησε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να βρεθεί μία βιώσιμη συμφωνία».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news