facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κομισιόν: Είμαστε εντός προγράμματος

Απορία και έκπληξη εκφράζουν κύκλοι των Βρυξελλών, ακούγοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα πως “η εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα”, καθώς ήταν απόλυτα γνωστό τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, πως η τρόικα θα ξεκινούσε τις επαφές της με το κυβερνητικό επιτελείο σήμερα ημέρα Τετάρτη.

Ο προγραμματισμός της καθόδου της τρόικας σήμερα ήταν γνωστός ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, παρ’ όλ’ αυτά κύκλοι των Αθηνών υπερτόνιζαν τη σημασία της τηλεδιάσκεψης του euro working group που θα λάμβανε χώρα και πάλι σήμερα αλλά αναβλήθηκε.

Κανείς, ωστόσο, δεν εξήγησε πως η τρόικα θα είχε επαφές Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα - με στόχο να συντάξει το compliance report (αναφορά συμμόρφωσης) σε σχέση με τα προαπαιτούμενα - και ταυτόχρονα να κάνει debriefing (να δίνει αναφορά) στο euro working group για συζητήσεις που δεν έχει κάνει.

Προφανώς για μια ακόμα φορά μπήκε το κάρο μπροστά από το άλογο, τη στιγμή μάλιστα που η ανακοίνωση του προγράμματος της τρόικας έγινε δημόσια και ήταν προσβάσιμη σε όλους.

Πηγές της Κομισιόν, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, δεν μοιράζονται τον πανικό που επικρατεί για την τήρηση ή μη των συμφωνηθέντων και αρνούνται να επιβεβαιώσουν ποσοστά συμμόρφωσης επί προαπαιτούμενων που θα κριθούν σε συζητήσεις που δεν έχουν γίνει.

Παρομοίως, υψηλή πηγή της Κομισιόν, με σχετική αρμοδιότητα, εξήγησε επιστάμενα χθες στις Βρυξέλλες σε ομήγυρη δημοσιογράφων πως το βασικό μέλημα της τρόικας τώρα είναι να διαπιστώσει όχι απλά αν έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα, αλλά αν έχει κινηθεί στη συνέχεια και όλη εκείνη η απαραίτητη διαδικασία ώστε τα ψηφισμένα μέτρα να τυγχάνουν υλοποίησης.

Για παράδειγμα δεν φτάνει να απελευθερώνεις ένα επάγγελμα, πρέπει να ενημερώνεις και τη δημόσια διοίκηση ότι δεν μπορεί να αρνείται την έναρξη στον πολίτη που επιλέγει να επωφεληθεί του ψηφισμένου νόμου.

Παρά τον πανικό, που κλασικά συνοδεύει τους ελέγχους της τρόικας, η ουσία σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν είναι να έχουν ψηφιστεί σε γενικές γραμμές όλα και να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα πιο βασικά. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι δεν χάθηκε ο κόσμος αν έχει μείνει κάτι έξω, αρκεί να μην έχει μείνει εκτός υλοποίησης κάτι κομβικό και αναντικατάστατο.

Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες, λένε ότι είναι πολύ νωρίς για πανικούς. Ποτέ δεν είχε προγραμματιστεί να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. αυτήν την εβδομάδα και ως εκ τούτου δεν έχει επέλθει καμία καθυστέρηση.

Τη στιγμή που οι σκληρότεροι των εταίρων υπουργών λένε ότι είναι νωρίς για να μιλάμε για καθυστερήσεις και τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως σε πολιτικό επίπεδο και με πλήρη συναίσθηση του διακυβεύματος θα εκτελέσει τη συμφωνία, τότε κάθε τι άλλο χάνει το στόχο.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση του euro working group όντως δεν θα γίνει σήμερα. Μπορεί όμως να γίνει κάποια άλλη στιγμή μέσα στη βδομάδα και σίγουρα θα επαναληφθεί την επόμενη. Το euro working group είναι ομάδα εργασίας και οι ομάδες εργασίας είναι πάντα stand by ή συνεδριάζουν διαρκώς.

Ακόμα όμως και αν οι 18 εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών τηλεφωνούσαν σήμερα ο ένας τον άλλο, δεν θα ήταν καθόλου σίγουρο πως η Ελλάδα θα ήταν στην ατζέντα με τον τρόπο που είχε ακουστεί στην Ελλάδα.

Συνεπώς, προς το παρόν αναμονή.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news