facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μικρότερη μείωση συντάξεων με χορηγία... συνταξιούχων

Παζάρι για μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, εξαιτίας της ήδη επιβαλλόμενης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους, αναδρομικά, από τον Ιούλιο του 2015, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε στη δέσμευση του 3ου Μνημονίου για περικοπή 0,25% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, να περιληφθεί η ήδη ψηφισθείσα ρύθμιση που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών) εξαιτίας της εισφοράς 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αν και η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι "συνταξιοδοτική", οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως αποδέχονται να συμπεριληφθεί στο σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσω του 3ου Μνημονίου.

Συνεπώς, το μέγεθος των επερχόμενων περικοπών, όπως σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επιτροπής Σοφών, θα εξαρτηθεί αφενός από την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος καθώς και το εάν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια.

Από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι η εν λόγω εισφορά διευκολύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,15 δισ. ευρώ, ενώ και από τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα υπάρξει μια προσαρμογή της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, σωρευτικά.

Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα που μέσα στο 2016 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκτός από τα ισοδύναμα για ρήτρα και απόφαση του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για περικοπές θα συνδυαστούν με τις ευρύτερες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news