facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών: Ασύμβατο με την νομοθεσία της ΕΕ το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μη συμβατό με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ACT) το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ACT, το νομοσχέδιο είναι θεμελιωδώς ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο γι' αυτό κι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την διαδικασία ψήφισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αν τελικά ψηφιστεί το σχέδιο νόμου το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί, θα περιέχει διατάξεις ασύμβατες με τους Ευρωπαΐκούς νόμους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα μας ανησυχούν πολύ, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ACT, Ρος Μπίγκαμ. »Η τηλεοπτική βιομηχανία έχει χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική κρίση και το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας επιπλέον ανασφάλεια...»

Η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη περιορισμένης εμβέλειας τροποποιήσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν το μείζον θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού να καθορίζει τον αριθμό των αδειών και του τιμήματος για κάθε μια από αυτές. Οι αλλαγές κατατέθηκαν ως απάντηση στις πιέσεις που δέχεται για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περί αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η ACT πιστεύει ότι η πρόβλεψη της νέας ελληνικής νομοθεσίας αναφορικά με την αδειοδότηση περιεχομένου ελεύθερης μετάδοσης και με την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ ελεγχόμενης από το κράτος η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT), είναι ριζικά ασύμβατη με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η ACT παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει διαδικασία για την ψήφιση του νέου νόμου στην Ελλάδα, που ασχολείται κυρίως με την αδειοδότηση του ελεύθερου περιεχομένου μέσω επίγειων ψηφιακών δικτύων, καθώς και με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όλη την αγορά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Αν το σχέδιο περάσει όπως δημοσιεύθηκε, η ACT πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας θα περιέχει σοβαρές ασυμβατότητες με το δίκαιο της ΕΕ. Ο Ross Biggam, Γενικός Διευθυντήςτης ACT, σχολίασε:

«Ανησυχούμε πολύ με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, μια χώρα όπου η ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο, θα δημιουργήσει περισσότερη ανασφάλεια και είναι διαβλητή στην προσέγγισή της σχετικά με την αδειοδότηση περιεχομένου.»

Αυτό κυρίως γιατί:

● Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαδικασία προσφορών (δημοπρασία) - μόνο για αδειοδοτήσεις επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης - μια πρόταση εντελώς ασυνήθιστη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την χορήγηση αδειών στην υπόλοιπη ΕΕ.

● Αποδίδει μια σειρά από υποχρεωτικές προϋποθέσεις, περιορισμούς και υποχρεώσεις στις άδειες χρήσης περιεχομένου, που κυμαίνονται από απαιτήσεις για προσωπικό και εξοπλισμό για να μοιραστούν τους όρους του κεφαλαίου, οι οποίοι περιορισμοί και υποχρεώσεις καθορίζουν εξαιρετικά δυσανάλογα εμπόδια στην αγορά περιεχομένου στην Ελλάδα.

● Τα μέτρα που θα ληφθούν θα επηρεάσουν αρνητικά και θα περιορίσουν την ελευθερία της κυκλοφορίας του περιεχομένου, την πολυφωνία καθώς και την πρόσβαση σε πληροφορίες και ειδήσεις.

● Το βαρύ σύνολο των προτεινόμενων περιορισμών, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, είναι μεροληπτικά για τα τεχνολογικά μέσα διανομής του περιεχομένου: Όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι κρατικές παρεμβάσεις προβλέπονται μόνο για το περιεχόμενο που προσφέρεται μέσω των επίγειων ψηφιακών δικτύων και όχι για το περιεχόμενο σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες (συμπεριλαμβανομένων όλων των άλλων μορφών γραμμικών και μη γραμμικών μέσων μετάδοσης). Αυτή η προκατάληψη παραβιάζει στην ουσία τη βασική αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας που όλα τα κράτη οφείλουν να διατηρούν όταν νομοθετούν.

● Από αυτή την άποψη, η προτεινόμενη νομοθεσία ουσιαστικά εισάγει διακρίσεις μεταξύ των πηγών περιεχομένου μόνο με βάση τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται το περιεχόμενο, επηρεάζοντας αρνητικά τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των μέσων μετάδοσης.

● Απομακρύνει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και την μεταβιβάζει στα χέρια της δημόσιας διοίκησης, σαν να είναι προικισμένος ο αρμόδιος υπουργός για τα Μέσα Ενημέρωσης με μια ποικιλία αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, μεταξύ άλλων για την επίλυση μονομερώς, σε μεταγενέστερο στάδιο, του αριθμού των αδειών που θα εκδοθούν, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής της προσφοράς για το άνοιγμα της διαδικασίας πλειστηριασμού καθώς και για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών κατηγοριών (και τον ελάχιστο αριθμό,ανά κατηγορία) του προσωπικού του κάθε αιτούντα. Η έκταση της κυβερνητικής εμπλοκής όπως προτείνεται συνιστά απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ελλάδα - μια χώρα με ένα ασυνήθιστο πλουραλιστικό τοπίο στα ελεύθερα κανάλια - και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα κοινοτική θεωρία σχετικά με την ανεξάρτητη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης.

● Επιπλέον, η νομοθεσία αυτή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει ένα τμήμα που προβλέπει τη δημιουργία μιας κρατικής θυγατρικής εταιρείας ελεγχόμενη από την ΕΡΤ, με την ονομασία ΕΡΤ-Net, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και θα λειτουργεί ως κρατική ιδιοκτησία. Το νομοσχέδιο προβλέπει,επίσης, ότι η ΕΡΤ-Net έχει ως στόχο να προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στην Κρατική Τηλεόραση, αλλά κυρίως στους εμπορικούς πελάτες (παρόχους επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης), με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται τους ιδιωτικούς παρόχους. Η ACT πιστεύει ότι αυτό - ιδίως στην απουσία αυστηρού λειτουργικού διαχωρισμού και διάφανης κοστολόγησης μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των εμπορικών μονάδων της ΕΡΤ - θα παραβιάζει ανοιχτά τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η ACTγνωρίζει ότι η Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς το Ελληνικό Κράτος με την οποία απαιτεί περισσότερες πληροφορίες για την ΕΡΤ-Net, και προτίθεται να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό.

****

Σημείωση: ΗACT εκπροσωπεί την ραδιοτηλεοπτική αγορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι εταιρείες μέλη της ACT βρίσκονται σε 37 Ευρωπαϊκές αγορές.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news