facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Στα δικαστήρια η κόντρα κυβέρνησης-Σαββαΐδου

Αστραπιαία κινήθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση με την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για τις προθέσεις της.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί της απόφασης που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο για την αποπομπή της, μετά την άρνησή της να παραιτηθεί όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση όρισε αργά το βράδυ τον αναπληρωτή της – πρόκειται για τον εφοριακό Ιωάννη Μπάκα Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με την κίνηση αυτή θέλησε να λήξει τη συζήτηση επί του θέματος, η οποία είχε πάρει άλλες διαστάσεις, καθώς η κυρία Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη θεωρώντας προσβλητικές τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το έργο της στη ΓΓΔΕ. Σημειωτέον ότι νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί η ΓΓΔΕ να ζημιώνει με τις ενέργειές της το δημόσιο συμφέρον.

Η κόντρα έφτασε στα άκρα, αλλά τελείωσε με μία αποφασιστική κίνηση της κυβέρνησης, μάλλον πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά: ήταν το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης το οποίο αποφάσισε επίσημα την αποπομπή της κυρίας Σαββαίδου. Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη γιατί δεν συνηθίζεται να παρεμβαίνει το ανώτατο συλλογικό όργανο της κυβέρνησης σε τέτοια θέματα διαμάχης με στελέχη της διοίκησης. Παρά ταύτα η κίνηση ήταν αποτελεσματική, αφού κάμφθηκε πλήρως η αντίσταση της κυρίας Σαββαΐδου και η επιλογή της να μην παραιτηθεί, παρά την από ημέρες πίεση της κυβέρνησης.

Έκπληξη προκάλεσε σε ορισμένους κύκλους, αλλά και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση το γεγονός ότι δεν δόθηκε καν χρόνος ώστε να εμφανιστεί, όπως έχει κληθεί από ημέρες, η κυρία Σαββαΐδου στις δικαστικές αρχές για να δώσει εξηγήσεις για φορολογική υπόθεση, στην οποία αμφισβητείται η νομιμότητα των ενεργειών της. Η κυρία Σαββαΐδου διατεινόταν ότι θα έπειθε τον ανακριτή με τις εξηγήσεις της και δεν υπήρχε θέμα κακουργηματικής δίωξης σε βάρος της. Όμως για την κυβέρνηση ο κύβος είχε ριφθεί ήδη από την ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος που της είχε ασκηθεί για την υπόθεση με την παράταση στην καταβολή του φόρου των τηλεοπτικών καναλιών.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση πάντως είναι ότι η τρόικα αυτή τη φορά ήταν θεατής στην κόντρα της κυβέρνησης με την ΓΓΔΕ. Την προηγούμενη φορά που κυβέρνηση είχε στραφεί εναντίον της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας την αποπομπή του ΓΓΔΕ η τρόικα είχε παρέμβει και είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά με τον τότε γενικό γραμματέα Χάρη Θεοχάρη. Και μάλιστα είχαν ψυχρανθεί περαιτέρω οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Η αντικατάσταση

Ο διορισμός του Ιωάννη Μπάκα του Δημήτριου στη θέση του ΓΓΔΕ δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ και η θητεία του θα διαρκέσει για όσο διάστημα είχε απομείνει στη θητεία της κυρίας Σαββαΐδου. Προβλέπεται δε ότι σε περίπτωση που ο ορισθείς αναπληρωτής αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ή για οποιονδήποτε λόγο παύσει να τα ασκεί, ως αναπληρώτρια, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τον διορισμό νέου, ορίζεται η Γιαλούρη Ειρήνη του Δημητρίου, υπάλληλος του Κλάδου Π.Ε. Τελωνειακών, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».

NY Times: Γιατί αποπέμφθηκε η Σαββαΐδου από την κυβέρνηση Τσίπρα

Στο χρονικό της αποπομπής της Κατερίνας Σαββαΐδου από το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται με εκτενές δημοσίευμα οι NY Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια αποπομπή που έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την Αθήνα: Ακριβώς στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών στην Αθήνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στιγμή που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να ανασυντάξει δυνάμεις, ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους. Πόσο μάλλον, όταν η Ελλάδα είναι «διαβόητα διάτρητη σε ό,τι αφορά το σύστημα συλλογής φόρων, αλλά και γνωστή για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής», θέματα που οι δανειστές έχουν απαιτήσει να εκλείψουν.

Ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να απομακρύνει την κα Σαββαΐδου ήταν ότι χορήγησε επιπλέον χρόνο σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο από τα διαφημιστικά έσοδα (υπονοώντας ότι ευνοεί καναλάρχες και δρα προνομοιακά υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων), ενώ αντικείμενο έρευνας αποτελεί και η απόφαση επανεξέτασης προστίμου 78 εκατ. ευρώ σε ελληνική εταιρεία.
Το άρθρο των NY Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πει κανείς αν οι δανειστές της Ελλάδας θα δουν αυτή την κίνηση ως μια ανεπιθύμητη πολιτική καταπάτηση αυτού που υποτίθεται πως είναι μια ανεξάρτητη αρχή».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news