facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

«Ελληνικός Χρυσός»: Ο Σκουρλέτης δεν είχε εικόνα της κατάστασης όταν έβαζε το «λουκέτο»

Όταν στις 19 Αυγούστου 2015, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης υπέγραφε την απόφαση με την οποία έβαζε λουκέτο στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν στις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο.

Αυτό ισχυρίστηκε η δικηγόρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» (Χαλκιδικής), ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου συζητήθηκε η προσφυγή της εν λόγω εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη υπογράφηκε λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει ότι θα πηγαίναμε σε εθνικές βουλευτικές εκλογές (20 Σεπτεμβρίου).

Με την επίμαχη απόφασή του κ. Σκουρλέτη ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λπ.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ανάκληση έγινε, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι σχετικές προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν όμως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Ειδικότερα, η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός» τόνισε ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει καμία εικόνα των αποφάσεων, μελετών, συμβάσεων, κ.λπ. για την υπόθεση των μεταλλείων, καθώς τα εκατοντάδων σελίδων στοιχεία, μελέτες, κ.λπ. ήταν το διάστημα εκείνο κατατεθειμένα σε συμβολαιογράφο και όχι σε κάποιο γραφείο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα: «Από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων». Μόνο από πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να είχε κάποια εικόνα των πραγμάτων, αφού με το που αντικατέστησε τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, άλλαξε όλους του διευθυντές του υπουργείου.

«Από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε "λουκέτο" στα μεταλλεία», τόνισε η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός».

Ακόμη, υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικό Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στη Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.

Οι δύο συνήγοροι των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι επισήμαναν ότι από την πλευρά της Πολιτείας υπήρξε «αλλαγή πλεύσης χωρίς νόημα» στο ζήτημα της «Ελληνικός Χρυσός». Όπως είναι γνωστό τα σωματεία των εργαζομένων στην προσφυγή που έχουν καταθέσει αναφέρουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΑΠΕΝ. Μάλιστα, ανέφεραν, ότι η τελευταία (πολιτική ηγεσία) αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε τη ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.

Το Δημόσιο από την πλευρά του, τόνισε -μέσω του νομικού παραστάτη του -ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη. Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη, υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Τέλος, έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 εργαζόμενοι των μεταλλείων χρυσού.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news