facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Γιούνκερ: Ακόμη κι αν βγάλουμε άκρη με το ελληνικό ζήτημα απέχουμε από τον έλεγχο της κατάστασης

Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πασάου (Passau) με θέμα “Ευρώ, Ρωσία, Πρόσφυγες: Οι προοπτικές της ΕΕ” .

«Προκειμένου να ενισχύσουμε τους ευρωπαϊκούς δεσμούς πρέπει να συνεχίσουμε την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε – για την ακρίβεια απέχει πολύ από το ιδεώδες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα:

«Ακόμη και αν βγάλουμε μια άκρη, ακόμη και αν όντως ελέγξουμε – με πολύ μεγάλη συνεργασία, όπως γνωρίζω ο ίδιος παραπάνω από καλά – το πρόβλημα της Ελλάδας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι απέχουμε πολύ ακόμη από το να έχουμε υπό τον πλήρη έλεγχό μας την κατάσταση. Μολονότι η Ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, παραμένουν ακόμη άλυτα πολυάριθμα κρίσιμα ζητήματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής. Αυτά περιλαμβάνουν καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, παρά την προσκόλληση σε ένα σύστημα μέσα στο οποίο ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γιούνκερ.

«Ένα καλό μέτρο φορολογικής εναρμόνισης και κοινωνικής ευθυγράμμισης επίσης χρειάζεται, χωρίς όμως να είναι επιθυμητό να μετατραπεί η οικονομική και νομισματική ένωση σε ένα χωνευτήρι φορολογικών ή κοινωνικών πολιτικών. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε» εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφερθεί και στο ζήτημα της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης κατακρίνοντας «ορισμένες κυβερνήσεις» ως «καταδιωκόμενες από σύμπλεγμα σοφίας»:

«Για αυτό είναι τόσο δύσκολο να επιβάλεις την κοινή λογική στην ανθρωπότητα, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μία λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης. Αυτό έχει προτείνει η Κομισιόν. Οι ΥΠΕΣ (της ΕΕ) συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την λίστα διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να συμπεριλάβει την Τουρκία. Μετά από μακρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα, ξέρω τι είναι δυνατό να γίνει στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορείς να είσαι επισήμως μία χώρα υπό ένταξη. Δεν μπορεί να βάλεις όλες τις υπό ένταξη χώρες στη λίστα των ασφαλών χωρών και να αφήσεις απέξω την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μία συνεπή πολιτική αναφορικά με το ζήτημα της προέλευσης (των προσφύγων) και θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news