facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία - Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Έντονη διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα του ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν κατ' αρχήν η αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ο σεβασμός των θέσεων της Κύπρου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Frontex στο Αιγαίο, οι κοινές περιπολίες με την Τουρκία, η χρηματική ενίσχυση των κύριων αποδεκτών μετανάστευσης στο Αιγαίο και η αναγνώριση ότι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δικαιούνται άσυο, λόγω εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ολικό κλίμα της Συνόδου δείχνει πόλωση μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς το κάθε κράτος φαίνεται να προσεγγίζει το μεταναστευτικό ζήτημα ανάλογα με τη δική του γεωγραφική θέση -αν έχει σύνορα με χώρες-πύλες μετανάστευσης ή αν βρίσκεται στην ενδοχώρα-, δημιουργώντας έτσι δύο ιδιότυπα σύνολα.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους εταίρους πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής των μεταναστών, αυξάνοντας τις θέσεις υποδοχής σε 23.000, από 3.500 που είναι τώρα.

Το ζήτημα του Δουβλίνου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, που τόνισε στους εταίρους πως είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί η συνθήκη στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα στο θέμα των κρατών εισδοχής.

Ο πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, έθεσε επίσης ζήτημα στους Ευρωπαίους εταίρους, να υπάρξει σεβασμός για τις θέσεις της Λευκωσίας ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μην καταπατηθούν, για να εξασφαλιστεί η συνεργασία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης, αλλά και στη Frontex, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της ικανότητες, ζήτησε ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση για τις τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές.

Αντίθετος, για άλλη μια φορά, ήταν ο κ. Τσίπρας στην πρόταση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν τίποτα νέο να προσφέρουν και η ταυτοποίηση των μεταναστών πρέπει να γίνεται εντός της Τουρκίας.

Τέλος, δεδομένου πως οι Αφγανοί μετανάστες αποτελούν περίπου το 20% των ροών στην Ελλάδα και, αντίθετα με τους Σύρους, δεν έχουν την ίδια μεταχείριση ως προς την αίτηση ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν στις εθνικότητες που χορηγείται άσυλο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων ανάμεσα στους εταίρους, η Σύνοδος όμως αναμένεται να διαρκέσει ώρες ακόμα, καθώς το δείπνο εργασίας ξεκίνησε με καθυστέρηση, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τη θεση «ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του», ο πρωθυπουργος Αλεξης Τσιπρας ξεκαθάρισε στη Συνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες την ελληνικη αντίθεση στην άποψη ή και πρόταση των Ευρωπαίων για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι, εάν τεθεί -όπως και έγινε- τέτοιο θεμα, ο πρωθυπουργος θα διαφωνήσει κάθετα. Από την ελληνικη πλευρα ξεκαθαριζεται παντως οτι υπαρχει διάθεση για συνεργασια με την Τουρκια, υπό την προϋπόθεση όμως οτι θα εξεταστούν ολα τα θεματα με προσοχή, χωρις να προκαλούν αλλα προβληματα, όπως στο ζήτημα της κυριαρχίας και φυσικα να μην έρχονται σε αντιθεση με τις ελληνικές θέσεις.

Μάλιστα, σε αυτο το κλιμα και πλαισιο η Αθηνα συζητα ακομη και τη συνεργασια με ενίσχυση της Frontex.

Ο κ. Τσιπρας προτίθετο να θέσει θεματα, όπως η οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επιβαρύνονται απο τις προσφυγικές ροές, η δυνατότητα ή υποχρέωση χωρών εκτός ΕΕ να προχωρούν σε καταγραφή και ταυτοτοπιιηση προσφύγων, αλλα και το προβλημα με τoυς Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποιοι φτάνουν στην Ελλαδα απο περιοχές με αντίστοιχα ζητήματα όπως της Συρίας, χωρίς όμως να προβλέπεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος του σημερινού Συμβουλίου είναι να βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ακεραιότητας των διαδικασιών πρόσβασης.

«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές και γενναίες αποφάσεις για να λύσουμε την κρίση αυτή και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στο μέτωπο της εφαρμογής της συμφωνίας όσο και σε εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ειδικά το Βερολίνο προσπαθεί να προσδιορίσει την υπόθεση ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Και άρα να επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων (κοινές περιπολίες για παράδειγμα, ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας) και κυρίως να δικαιολογήσει έτσι την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών πέρα του νότου, να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επισημάνει τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση όλης της Ευρώπης να σταθεί με αλληλεγγύη και ανάλογες ευθύνες στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.

Εν όψει, δε, της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην τουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση που έχει η καγκελάριος να κάνει τις ανάλογες συστάσεις στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Πρώτον, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως λέει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ζήτησε αντισταθμιστικά για τα νησιά, δηλαδή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Ζητείται λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Είναι λίγες μόνο ώρες έπειτα από το νέο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στη χώρα μας, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε "hot spots" σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news