facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ενιαίους κανόνες για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους, εισηγείται σήμερα στην κοινή σύσκεψη των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που βρίσκεται επί θύραις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος στην εισήγησή του για την επόμενη μέρα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, θα διαφοροποιηθεί από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ως προς το σκέλος της σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα υποστηρίξει την ενιαιοποίηση των κανόνων για εισφορές και παροχές για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται πως η προκριθείσα επιλογή στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού προτείνει τον συνδυασμό μιας αυστηρά αναλογικής σύνταξης -η οποία προβλέπει εικονική συσσώρευση των εισφορών όλου του εργασιακού βίου σε «ατομικές μερίδες» νοητής κεφαλαιοποίησης- με μια εθνική/κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εμπειρογνώμονες πρότειναν το ύψος της εθνικής σύνταξης να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή να μειώνεται προοδευτικά όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

Στόχος του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις
Στόχος του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις
Παρ' όλα αυτά στο πόρισμα υπήρχε διατυπωμένη και η πρόταση για μια εθνική σύνταξη συνδεδεμένη με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, που θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα προστίθεται στην ανταποδοτική.
Το «μαξιλάρι»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα εισηγηθεί σήμερα στο Συμβούλιο την καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο ίδιος, παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα, είχε χαρακτηρίσει την εθνική σύνταξη ως «το μαξιλάρι που θα εγγυάται σε όλους το ξεκίνημα για μια σύνταξη που θα συμπληρώνεται με το ανταποδοτικό κομμάτι». Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον ρόλο της κρίσιμο «σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι μη τυπικές σχέσεις εργασίας και η ανεργία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη».

Ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους (ασφαλισμένοι πριν και μετά το 1993), σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης του κατακερματισμένου ασφαλιστικού συστήματος και εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του.

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο ίδιος είχε πει πως υποστηρίζει την επιβολή ενιαίων κανόνων για εισφορές και αναπλήρωση στις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με μέριμνα για την κοινωνική διαστρωμάτωση: «Οταν λέμε ενιαίοι κανόνες εννοούμε ενιαίοι κανόνες για όποιον έχει ίδιο μισθό, δηλαδή μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους».

Στο πλαίσιο της επιβολής ενιαίων κανόνων και ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους, εντάσσεται και η πρόταση που υπήρχε και στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ανακαθορισμό - επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας έχει πει πως υπολείπονται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016 για να εκπληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις και γι' αυτό αναζητούνται τρόποι αναπροσαρμογής των συντάξεων, με «δίχτυ ασφαλείας» στις χαμηλές συντάξεις.

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία (την πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προχωρά η ΓΣΕΕ, στις 12 Νοέμβρη -με πιθανότητα ανακαθορισμού της ημερομηνίας με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις- αντιδρώντας στις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό.

Η Συνομοσπονδία αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου με την κατάθεση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων στη Βουλή και 24ωρη απεργία σε συνεργασία και με άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις επερχόμενες αλλαγές.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news