facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του

Τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Οι συζητήσεις των «28» επικεντρώθηκαν στα «παζάρια» της Επιτροπής με την Τουρκία για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντοτε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια πέντε ελληνικές θέσεις όσον αφορά το προσφυγικό.
Επισήμανε το ζήτημα της καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών επί του εδάφους των χωρών πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και την απευθείας επανεγκατάσταση κάποιων εξ αυτών σε χώρες της ΕΕ.
2 Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά διαφωνεί κάθετα με το θέμα των κοινών περιπολιών. Ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών-μελών και αυτά έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, σημείωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. «Ο καθένας φυλάει τα σύνορά του» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
3 Οσον αφορά την Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που απουσίαζε από τη Σύνοδο, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα δεχθούν οι συνομιλίες μεταξύ της Επιτροπής και της Αγκυρας να αναιρέσουν το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία.
Τέθηκε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των ελληνικών περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, αλλά και στις πιέσεις που υφίσταται ο ελληνικός στρατός, καθώς τα έξοδα αυξάνονται ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες έχουν περικοπεί λόγω του προγράμματος προσαρμογής.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν συνολικά 450 εκατ. ευρώ βοήθεια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που αφορούν σε έξοδα σίτισης και φροντίδας των προσφύγων, αλλά και σε δαπάνες φύλαξης και έργων για την υποδοχή τους. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αυξήσει σε 23.000 τις θέσεις υποδοχής μεταναστών από 3.500 που υπάρχουν σήμερα.
5 Να εξεταστεί το ζήτημα των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι κατά την ΕΕ δεν δικαιούνται άσυλο, παρόλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και παρόλο που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τούς αναγνωρίζει ως πρόσφυγες. O πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 20% των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι Αφγανοί.
Εξάλλου, στη συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρησή της και πως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ζητήματα που θέτουν οι χώρες πρώτης εισόδου. Οσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση του ρόλου της Frontex, ενώ συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Τα παζάρια με την Τουρκία
Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, υψηλόβαθμα κλιμάκια της Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς αλλά και συνοδεία των επιτρόπων Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επισκέφθηκαν την Αγκυρα προκειμένου να συζητήσουν με την τουρκική ηγεσία το θέμα της διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών.
Οι διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κράτησαν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης και υπήρξε σημαντική πρόοδος. «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι οριστικό, ωστόσο οι συζητήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των συζητήσεων με την Τουρκία, ωστόσο, ως αργά το βράδυ παρέμενε θολό το ακριβές περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο κοινό σχέδιο δράσης της Επιτροπής με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπό συζήτηση βρίσκονται τα ισχυρά ανταλλάγματα που ζητά η Αγκυρα.
Μεταξύ αυτών είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση (πέραν του 1 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Επιτροπή) και το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να δεσμευθεί η Αγκυρα σε κάτι συγκεκριμένο για να συνεργαστεί με την ΕΕ και να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς το ευρωπαϊκό έδαφος. «Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news