facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΓΔΕ φεύγει και έρχεται η... ΕΛΑΔΕ

Με μια πρώτη ματιά, το σκηνικό θυμίζει έντονα τις τελευταίες ημέρες του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η κυβέρνηση του ζήτησε να διευκολύνει με την παραίτησή του, τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση «με το κεφάλι ψηλά», όπως είχε δηλώσει φεύγοντας.

Με μια δεύτερη ματιά όμως, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης. Την Παρασκευή, ένα τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου σήμανε την έναρξη του «πολέμου». Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε από την κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει με την παραίτησή της.

Επί του παρόντος, η Σαββαΐδου διαμηνύει μέσω κύκλων της ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα αναφέρουν πως εντός της εβδομάδας θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της αποζημίωσής της, ενώ προετοιμάζεται η κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο στη θέση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα δημιουργηθεί η Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΕΛΑΔΕ). Με διοικητικό συμβούλιο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας, ο οποίος μένει να φανεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αν θα είναι στα μέτρα των δανειστών.

Οι δανειστές αποτελούν μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα πτυχή στην όλη υπόθεση. Μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει θέση έναντι όσων διαδραματίζονται με φόντο τη ΓΓΔΕ. Πηγές των δανειστών, όμως, χθες ανέφεραν πως στον βαθμό που ερωτηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, θα υπάρξει τοποθέτηση.

Επισήμως άλλωστε ούτε η κ. Σαββαΐου έχει τοποθετηθεί. Αναμένεται να το κάνει μετά την αυριανή συνάντηση με τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Α. Τριανταφύλλου, στους οποίους έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο έρευνας για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης που αφορά στο κακούργημα της απιστίας.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση της ΓΓΔΕ να γίνει επανέλεγχος σε εταιρεία στην οποία ο αρχικός έλεγχος είχε βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «πάγωμα» του εν λόγω προστίμου. Πηγές της ΓΓΔΕ υποστηρίζουν ότι το πρόστιμο δεν έχει παγώσει, έχει γίνει κατάσχεση ακινήτου της ελεγχόμενης εταιρείας και ο επανέλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο των εμπλεκομένων εταιρειών στην υπόθεση. Ο επανέλεγχος, σημειώνουν άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν θα οδηγήσει σε πρόστιμο μικρότερο από τα 78 εκατ. ευρώ ή μεγαλύτερο. Παράλληλα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος μελών της εταιρείας.

Όσον αφορά στην ποινική δίωξη για το πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τον χρόνο είσπραξης του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πράγματι δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην εξόφληση του φόρου μετά από αίτημα των εταιρειών διαφήμισης, αλλά τα έσοδα εγγράφηκαν στα έσοδα του 2014 -οπότε υποστηρίζουν δεν προκλήθηκε καμία «ζημία» στον προϋπολογισμό- και επιπλέον σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου για το 2015, για το μεν πρώτο τετράμηνο έως τον Σεπτέμβριο και για το δε δεύτερο τετράμηνο έως τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, ο φόρος αποδίδεται τον επόμενο μήνα της παρακράτησής του.

Για την κυβέρνηση, την ίδια ώρα το ζήτημα είναι, όπως τονίζεται, πρωτίστως ηθικό. «Αν ένας εφοριακός παραπεμπόταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, θα έμπαινε απευθείας σε αργία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας με νόημα πως εντός της εβδομάδας «θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο θέμα της αποζημίωσης της κ. Σαββαΐδου».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news