facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

«Έκρηξη» στη Βουλή με το καλημέρα για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Στον «αέρα» από το πρώτο λεπτό τινάχθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συγκρούονται επί της διαδικασίας και το Προεδρείο να διακόπτει τις εργασίες.
Μαζί με τις αντιπολίτευση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης που αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος για τις εξπρές διαδικασίες. «Χθές μας ενημέρωσαν με email για την συνεδρίαση. Σήμερα ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μας έστειλαν το νομοσχέδιο 342 σελίδων. Επειδή δεν ανήκω στους 10 σοφούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία, αποχωρώ».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε καθώς το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση από τον Αύγουστο.

Την σκυτάλη πήρε ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους που επιλέγει ένα ασφυκτικό και πιεστικό πλαίσιο συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου. «Πρέπει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Βουλής» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε «δεν μπορούμε συμπιέζουμε χρόνους – δεν παράγουμε νομοθετικό έργο, άλλωστε δεν έχουμε κάποια προθεσμία που πρέπει να τρέχουμε. Από τον Ιανουάριο εως και σήμερα κανένα νομοσχέδιο δεν ήρθε με κανονική διαδικασία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη επικαλέστηκε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ενώ το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας πως επιλέχθηκε η διαδικασία για να μην διαταραχθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποφύγει την κατάθεση τροπολογιών.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε με την διαδικασία η κυβέρνηση αδικεί την πρωτοβουλία της, ο κ. Γιάννης Γκίοκας (ΚΚΕ) ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους βιασύνης της κυβέρνησης ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναφέρθηκε στις «άσχετες» διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η δεκάλεπτη διακοπή δεν στάθηκε ικανή για να αποσύρει τις ισχυρές ενστάσεις τις αντιπολίτευσης ενώ και ο προβληματικός χειρισμός της υπόθεσης από την πρόεδρο Χαρά Καφαντάρη οδήγησε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Αρχικά ο κ. Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) ζήτησε να δοθεί επαρκής χρόνος καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «κακοποιεί το άρθρο 15 του Συντάγματος».

Ο κ. Ιάσων Φωτήλας (Ποτάμι) χαρακτήρισε την διαδικασία και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης «κοροϊδίας». Ο κ. Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας πως στο όνομα της Δημοκρατίας «καταπατάτε την Δημοκρατία».

Η κυρία Καφαντάρη μετά από μια ώρα και τριάντα λεπτά κοινοβουλευτικού μπάχαλου πρότεινε να γίνει ψηφοφορία για την ακολουθούμενη διαδικασία. Εάν δηλαδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με την επείγουσα ώστε να ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο – όπως ζητά η κυβέρνηση – ή με την κανονική όπως ζητά η αντιπολίτευση. Εάν είχε καταφύγει εξ αρχής σε αυτή την λύση τότε το πρόβλημα θα είχε λήξει αμέσως.


Αντιπολίτευση: Υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας

Στις διατάξεις που δίνουν υπερεξουσία στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και αποτελούν εστία δημιουργίας νεοδιαπλοκή εστίασε η αντιπολίτευση κατά την εισηγητική τοποθέτηση των βουλευτών. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν την εξουσία στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών  και στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει την τιμή τους. Επίσης, αυστηρή κριτική δέχονται τα άρθρα για τους όρους δημοπράτησης που δεν προβλέπουν σύστημα μοριοδότησης και έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από την πλευρά της πλειοψηφία υποστηρίχθηκε ότι το κοινοβούλιο συζητά ένα «ιστορικό νομοσχέδιο» που για πρώτη φορά επιχειρεί να νοικοκυρέψει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αντιμετωπίσει την διαπλοκή

ΣΥΡΙΖΑ: βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα γιατί επιτέλους επιδιώκεται η ρύθμιση του τοπίου του επί χρόνια ήταν πεδίο διαφθοράς» είπε ο βουλευτής Καρδίτσας για να συνεχίσει «η αδειοδότηση που προωθείται διασφαλίζει την διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και για τους πολίτες».

ΝΔ: φτιάχνετε τον υπουργό Καναλάρχη

Την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει επι της αρχής κατέγραψε ο εισηγητής της Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα ουσίας αλλά επιχειρεί να «δημιουργεί εντυπώσεις σε μια εποχή που η κυβέρνηση επιχειρεί φοροεπιδρομή… Ότι δήθεν τα βάζει με τα θηρία . Εμείς θα συμπράξουμε σε ζητήματα ουσίας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν θα συμπράξουμε».

Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις δίνουν υπερεξουσία στον αρμόδιο υπουργό καθιστώντας τον σε «υπουργό Καναλάρχη» ενώ αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα ορισμένων διατάξεων όπως τα κριτήρια για τον αριθμό προσωπικού.

Σημείωσε ότι στην διαδικασία δημοπρασίας πρέπει να υιοθετηθεί σύστημα μοριοδότησης με βάση την παλαιότητα και την υπάρχουσα επένδυση. Είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι «παρωχημένο και όχι καλά επεξεργασμένο και διάτρητο».

Χρυσή Αυγή: σε καλή κατεύθυνση το νομοσχέδιο


Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του τόσο επι της αρχής όσο και επι των άρθρων.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: η κυβέρνηση δημιουργεί παναρμόδιο χωροτάκτη υπουργό


Ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει την συμβατότητα των προωθούμενων διατάξεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ότι επιτυγχάνει την πολυφωνία του χώρου. Αμφισβήτησε επίσης ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου από την λεγόμενη διαπλοκή. Υπαινίχθηκε δε ότι οι υπεραρμοδιότητες που δίνονται στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό αλλά και στον υπουργό οικονομικών μάλλον ευνοεί την διαπλοκή παρά την αντιμετωπίζει. «Ο εκάστοτε υπουργός γίνεται παναρμόδιος χωροτάκτης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συναντάμε ανάλογο παράδειγμα; Ο υπουργός αποφασίζει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών χωρίς έκθεση και τεκμηρίωση.  Ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την προσωπική του προοπτική λύνει και δένει στον χώρο και ορίζει τον αριθμό  τηλεοπτικών αδειών» είπε για να προσθέσει «μιλάμε για πάταξη διαφοράς και την ίδια ώρα ορίζετε ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για την αδειοδότηση». Τέλος, επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του κατά την ψηφοφορία καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική συζήτηση. 

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news