facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Αεροπορική τραγωδία στο Σινά: Συνετρίβη ρωσικό Airbus με 224 επιβαίνοντες

Στο πένθος βυθίστηκε η Ρωσία μετά την τραγική είδηση της συντριβής του αεροσκάφους με τους 224 επιβάτες στο βόρειο Σινά νωρίς σήμερα το πρωί, κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν πρώτα στο Ελ Αρίς, την περιοχή δηλαδή στην οποία συνετρίβη το αεροσκάφος της Kogalymavia, εντόπισαν το αεροσκάφος κομμένο στα δύο.
Το ένα τμήμα της ατράκτου είχε πάρει φωτιά, ενώ το δεύτερο είχε πέσει πάνω σε βραχώδες έδαφος. Μέχρι στιγμής οι διασώστες έχουν απομακρύνει από τα συντρίμμια τουλάχιστον 100 νεκρούς επιβάτες μεταξύ αυτών και τα 17 άτυχα παιδιά που βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.
Το χρονικό της συντριβής
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από το Σαρμ Ελ Σεΐχ με 217 επιβάτες (200 ενήλικες και 17 παιδιά) και επταμελές πλήρωμα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Όλοι οι επιβάτες ήταν Ρώσοι πολίτες και είχαν επιλέξει το αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα για ολιγοήμερες διακοπές μιας και στη Ρωσία τα σχολεία είναι κλειστά αυτή την εποχή. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως 23 λεπτά μετά την απογείωσή του αεροσκάφος και ενώ βρισκόταν 31.000 πόδια πάνω από τη χερσόνησο του Σινά ο πιλότος διαπίστωσε μηχανολογικά προβλήματα και ζήτησε από τον πύργο ελέγχου του Καΐρου αλλαγή πορείας και αναγκαστική προσγείωση στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Ωστόσο δεν πρόλαβε να αντιδράσει μιας και σύμφωνα με το Flightradar24 το αεροσκάφος έχανε ύψος με μεγάλη ταχύτητα περίπου 6.000 πόδια το λεπτό δηλαδή 1800 μέτρα το λεπτό. Μετά την απώλεια του στίγματος από τα ραντάρ σήμανε συναγερμός στις αιγυπτιακές Αρχές, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και κάποιοι έσπευσαν να πουν πως το αεροσκάφος ήταν ασφαλές στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Όμως η επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές αλλά και τα επιπλέον στοιχεία επιβεβαίωσαν την τραγωδία κάτι που παραδέχθηκε και επισήμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση λίγο αργότερα.
Το αεροσκάφος, είναι τύπου Airbus A-321.«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» σημείωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.
«Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.
Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.
Πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος η πτώση
Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.
Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.
Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.
Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.
Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia πάντως, εκτίμησε σήμερα, ότι δεν έχει ακόμη κανέναν στοιχείο για να αποδώσει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
"Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη (η συντριβή) δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από το τουριστικό πρακτορείο Brisco που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δυο χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες για τις διακοπές τους.
Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με το όνομα Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19 στη Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από τους επιβάτες του.
Το Α321 που συνετρίβη σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1997 για τη λιβανέζικη εταιρεία MEA. Κατόπιν πουλήθηκε στην Onur Air, στη Saudi Arabian Airlines, επανήλθε στην κατοχή της Onur Air και πετούσε για την Kogalymavia από το 2012.

Πένθος στη Ρωσία 
Κι ενώ οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, σημειώνοντας πάντψς πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.
Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.
Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (...) Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.
Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.
Eν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στο Twitter το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.
«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.
Ρώσος υπουργός Μεταφορών:  Ανακριβείς οι ισχυρισμοί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε
Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες "δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.
"Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής", φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.
"Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς", συνέχισε.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.
Το Airbus A321 που εκτελούσε την πτήση 9268 από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη κατέπεσε στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 217 επιβάτες του και τα επτά μέλη του πληρώματος.
Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα "αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα", είπε μία πηγή.
Ελέγχουν στοιχεία από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του ρωσικού Airbus
Ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, πραγματοποιεί η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας.
Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για την έναρξη έρευνας σε βάρος της εταιρείας.

 Lufthansa και Air France θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Σινά μετά τη συντριβή
Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αποφάσισαν να δώσουν εντολή στα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από την χερσόνησο του Σινά, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή σήμερα.
Η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους την περιοχή για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι τύπου των δύο εταιρειών.
«Λάβαμε την απόφαση να αποφεύγουμε την περιοχή λόγω της κατάστασης και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ξεκαθαριστεί» είπε μία εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.
«Θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την περιοχή μέχρι να διευκρινιστεί το τι προκάλεσε τη συντριβή» προσέθεσε η ίδια.
Η Lufthansa εκτελεί λιγότερες από 10 πτήσεις καθημερινά πάνω από την περιοχή, επισήμανε η αξιωματούχος.
«H Air France επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζει, για προληπτικούς λόγους, το μέτρο αυτό, να αποφεύγονται (δηλαδή) οι πτήσεις πάνω από την ζώνη του Σινά» σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news