facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Περικοπές έως και 9% στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ προβλέπει πόρισμα - ΗΧΗΤΙΚΟ

Περικοπές από 3 μέχρι και 9 τοις εκατό ακόμη και στις συντάξεις κάτω των 700 ευρω αναμένεται να προκύψουν από το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό που δίνεται το μεσημέρι στη δημοσιότητα. 

Θα προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης που μπορεί να είναι μικρότερη από τα 360 ευρω και θα συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. 

Επίσης θα προβλέπει τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Οι περικοπές αυτές εξετάζεται να επιβληθούν στα αρχικά ποσά που είχαν οι συνταξιούχοι μέχρι τις 31-12-2009 και μάλιστα με συνυπολογισμό του αθροίσματος όλων των συντάξεων που έπαιρναν τότε, δηλαδή και της κύριας και της επικουρικής.

Το ποσό που θα προκύψει από τη νέα περικοπή θα αφαιρείται εντούτοις από τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις οι οποίες είναι χαμηλότερες λόγω των μειώσεων που έγιναν από το 2010 και μετά. Με αυτό το τρόπο η μείωση θα ξεπερνά το 11%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερων μειώσεων ώστε να ενσωματωθούν και τα αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ.

Το πόρισμα που θα δοθεί στη μια το μεσημέρι στη δημοσιότητα προβλέπει τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις από το 2016.

Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει η βασική σύνταξη να συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. 

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Το νομοσχέδιο που θα βασιστεί στο πόρισμα και θα καθορίζει τις περικοπές, θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.

Για αποδόμηση του ασφαλιστικού έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. 

«Καταργούν ένα σύστημα που είναι βασισμένο στην χρηματοδότηση του από τις υψηλές εισφορές.
Αν πανε όλες τις συντάξεις στα χίλια ευρω και κάποιοι δεν έχουν κίνητρο να πληρώνουν υψηλές εισφορές, τότε θα πληγούν και οι χαμηλές συντάξεις. Παμε σε ένα σύστημα με χαμηλότερες συντάξεις και με αλλά ποσοστά αναπλήρωσης», πρόσθεσε ο κύριος Κουτρουμάνης.

«Το θέμα είναι να γίνει μια κατανομή θυσιών με ισότητα είπε» στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής, Άγγελος Στεργίου, μέλος της Επιτροπής. 

Εμείς, πρόσθεσε, δεν προτείνουμε περικοπές.

Η επιλογή μας, είπε, είναι ανάμεσα σε ένα σύστημα υπό κατάρρευση και σε ένα πιο αυστηρά κοστολογημένο σύστημα.


skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news