facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Υπόλογη η Κατερίνα Σαββαΐδου για σκάνδαλο 78 εκατ. ευρώ

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Μία μόλις ημέρα μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την απόφαση που χαρίζει περιθώριο ενός έτους στα κανάλια για την καταβολή του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, γίνεται γνωστό πως η κ. Σαββαΐδου καλείται να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα και για κακούργημα.

Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου ως ύποπτη τέλεσης του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας για την απόφασή της να μπλοκάρει ουσιαστικά πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε τοκογλυφία. 

Παρότι το εν λόγω πρόστιμο ήταν βεβαιωμένο από τις αρμόδιες επιτροπές, η κ. Σαββαΐδου φέρεται στα τέλη του 2014 να αποφάσισε την επανεξέτασή του, με αποτέλεσμα να μην έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως η απόφασή της «πάγωσε» το πρόστιμο, το οποίο, αν και έχουν περάσει συνολικά 2,5 χρόνια, παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Την Παρασκευή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει την κατάσταση υποβάλλοντας την παραίτησή της, δίχως ακόμη οι δανειστές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την "εκλεκτή" τους.

Η Γενική Γραμματέας, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καρατόμησή της και κύκλοι της δηλώνουν ότι η ίδια αισθάνεται πως έχει το δίκιο με το μέρος της. Μάλιστα η ίδια φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές της ότι θα απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Οι εικονικές συναλλαγές

Την περίοδο 2002/2005 δύο επιχειρήσεις, η Οδέττη-Πετρίδη Α.Ε. και η Gennet A.E., προέβησαν σε μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, για τις οποίες στη συνέχεια οδηγήθηκαν με αλληλοκατηγορίες στα δικαστήρια. 

Η πρώτη δήλωσε ότι όλες οι πωλήσεις της ήταν εικονικές και κατήγγειλε ότι η συνεργασία της με τη δεύτερη αποσκοπούσε μόνο σε παράνομη χρηματοδότηση λόγω οικονομικών αναγκών της. 

Παράλληλα, η έτερη εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά της πρώτης για αθέτηση πληρωμών και
 συκοφαντία. Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, στην ιστορία είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Ανθόπουλου, που φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ της εταιρείας και των υπευθύνων της καπνεμπορικής επιχείρησης Οδέττη-Πετρίδη, με έδρα την Καβάλα, η οποία το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, το δάνειο που δόθηκε στην επιχείρηση από την Gennet Α.Ε. ήταν τοκογλυφικό, με ετήσια επιτόκια από 38,62% έως 205,12%!

Μετά την καταγγελία, λοιπόν, ότι οι πωλήσεις της επιχείρησης Οδέττη-Πετρίδη είναι εικονικές, έγινε φορολογικός έλεγχος και βάσει του ελέγχου αυτού επανέλεγχος στην Gennet, οι αγορές της οποίας κρίθηκαν εικονικές. Ειδικότερα, η ιστορία του προστίμου της GENNET Α.Ε. ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2013, με τα αιτήματα που υπέβαλε η εταιρεία για διοικητική επίλυση της φορολογικής διαφοράς προς την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, βάσει του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα αιτήματα, όλα τα έγγραφα του φακέλου και όσα της εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, εξέδωσε στις 27 Νοεμβρίου 2013 τέσσερις αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα του επανελέγχου που είχε διενεργήσει το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών ήταν βάσιμα, επειδή η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων αποδείχθηκε πλήρως από τα ευρήματα.

Η παρέμβαση Σαββαΐδου

Για τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου, η Gennet προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Ωστόσο, ενώ η υπόθεση ήταν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, συνέβησαν δύο γεγονότα κάπως... περίεργα. 
Η Gennet υπέβαλε μήνυση εναντίον της Οδέττη-Πετρίδη, 4 εμπλεκομένων φυσικών προσώπων και 20 υπαλλήλων (!) του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, που είχαν εμπλακεί σε βάθος χρόνου στους φορολογικούς ελέγχους, για σύσταση συμμορίας και συνεργασία με την Οδέττη-Πετρίδη.

Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία, μέσω... παραγγελίας της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, κατάφερε να πετύχει επανέλεγχο της υπόθεσης παρότι, όπως προαναφέρθηκε, η υπόθεση βρισκόταν ήδη στα διοικητικά δικαστήρια!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του zougla.gr, η συγκεκριμένη κίνηση της κυρίας Σαββαΐδου οδήγησε σε παραίτηση υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μετά τα όσα παράδοξα συνέβησαν αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία και να... ιδιωτεύσουν.

Η θέση της Gennet







Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news