facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κραχ στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ο Μητρόπουλος και καταθέτει 6 προτάσεις διάσωσης

«Τα Μνημόνια οδήγησαν σε κραχ τα Ταμεία», διαπιστώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος βλέπει νέες μειώσεις στις συντάξεις και καταθέτει έξι προτάσεις για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας είναι πρόεδρος περιγράφεται μία ζοφερή πραγματικότητα γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα και το μέλλον των συντάξεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη συζήτηση για το χρέος και αφού έχει παραιτηθεί ρητά από το αίτημα για μείωση ή διαγραφή του (ν. 4334/2015 σελ. 7) και σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας.

Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του συστήματος, προωθεί δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων.

Με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναζητώντας τα αίτια όχι στις μνημονιακές πολιτικές αλλά στις εσωτερικές παθογένειες του ιδίου του συστήματος.

Παραιτήθηκε από τις προεκλογικές του θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα Μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές.

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ υπολόγισε τις απώλειες του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος κατά την πενταετία 2010-2015 και κατέληξε ότι οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τις παρακάτω κυρίως αιτίες και απώλεσε τα εξής ποσά αντιστοίχως:

1-Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 26 δις €. Από τα 31 δις € αποθεματικών προ PSI, σήμερα τα Ταμεία διαθέτουν 3,5 περίπου δις €!

2-Την αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα, με κάθε μία (1) μονάδα να αφαιρεί κατ’ έτος τουλάχιστον 320 εκατ. € σε εισφορές από το σύστημα, όπως ανέφερε ο τέως Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21-6-2011.

3-Τη ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 25 μονάδες, με κάθε μία (1) από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. € σε εισφορές κατ’ έτος από το σύστημα.

4-Τον νέο κατώτατο μισθό των 586 και 510 € για τους πάνω και κάτω από 25 ετών αντίστοιχα.

5-Τις προσωρινές μορφές απασχόλησης της νεανικής ευελιξίας και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ των 490 και 427 € αντίστοιχα.

6-Τη δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία (σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Ιούλιος 2014 σελ. 40), κατά 1,3 δις € για το έτος 2012, κατά 1,4 δις € περίπου για το 2013, κατά 2,1 δις € για το 2014, κατά 1 δις € (συν 450 εκατ. €) περίπου για το 2015 και 1,360 δις € για το 2016.

7-Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, με απώλειες για τα Ταμεία που ανέρχονται στα 250 εκατ. € περίπου (ν. 4046/2012 και ν. 4093/2012, σελ. 5608).

8-Τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 3,9% (ν. 4254/2014, παρ. ΙΑ.3, σελ. 1427), που -σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 (ν.4263/2014, σελ. 42 πίνακας 3.7)- θα στερήσει 974 εκατ. € από το σύστημα.

9-Την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικούρησης που θα στερήσει πόρους 400-700 εκατ. € τουλάχιστον από το σύστημα (ν. 4254/2014, σελ. 1427).

10-Την έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

11-Την εκτεταμένη ατυπία στο μεγάλο τμήμα των εργασιακών σχέσεων.

Όλες οι παραπάνω συνέπειες του Μνημονίου συναθροιζόμενες, έχουν στερήσει μέχρι σήμερα (2010-2015) από το Ασφαλιστικό μας Σύστημα πόρους ύψους πάνω από 70 δις €!!

Σήμερα ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα απέτρεπε την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος, πρέπει να περιλαμβάνει και τα παρακάτω άμεσα και επιτακτικά μέτρα:
1.Την αναστολή της ψήφισης κάθε νέας ρύθμισης συνταξιοδοτικού περιεχομένου (θεμελίωση, ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών, όρια ηλικίας κ.ά.).

2.Την αναστολή της εφαρμογής από 1-1-2015 των «ασφαλιστικών ρητρών» (-της «ρήτρας μηδενικής εγγύησης» επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, -της «ρήτρας μερικής εγγύησης των κύριων συντάξεων» (βασική μέχρι του ποσού των 320 €), -της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» των Ταμείων, -της «ρήτρας βιωσιμότητας» κατά τους νεοφιλελεύθερους νεολογισμούς και -της «ρήτρας θανάτου» του άρθρου 42 ν. 4052/2012)

3.Την άμεση επιστροφή των 26 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία με το «κούρεμα» των αποθεματικών («PSI») από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

4.Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά το προηγούμενο των Τραπεζών, με ευθύνη και πόρους των δανειστών, η οποία πρέπει να είναι ύψους 40-45 δις €. Το ποσό αυτό αντιστοιχίζεται στις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Μνημόνιο, δηλαδή :από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, τη γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Κάθε συζήτηση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία προϋποθέτει την άμεση αναπλήρωση κατά τουλάχιστον 70 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία από τις άμεσες μνημονιακές παρεμβάσεις.
Όποια άλλη συζήτηση-παρέμβαση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδας θα εντάσσεται στο διαρκές εκ προμελέτης έγκλημα κατά του λαού και των ασφαλισμένων συνταξιούχων, που δυστυχώς και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ολοκληρωθεί.

5.Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και την καταστροφική επίδραση του Μνημονίου στο συνολικό ασφαλιστικό σύστημα, αφού αυτό αποτελεί την πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της Ελληνικής Εργατικής Τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ!

Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο, «εκ προμελέτης», έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τμήμα της πανεπιστημιακής και ερευνητικής διανόησης και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέτοια λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού δεν απαντάται στα παγκόσμια χρονικά!

Το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, σε όλες του τις πτυχές και πρώτα απ’όλα με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα εξετάσει συνολικά την αρπαγή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

6.Τη μη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση και τους δανειστές των συστημικών επιστημονικών Ινστιτούτων και ανεξάρτητων επιστημόνων για να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του περαιτέρω ακρωτηριασμού των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που οι σχετικές μελέτες και οι επιστήμονες προσπερνούν ως μη υπάρχουσες τις καταστροφικές για τα Ταμεία πολιτικές του Μνημονίου.

Το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα διάσωσης του ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος πρέπει να προωθηθεί άμεσα και να στηριχθεί από όλους. Η αποτροπή της κατάρρευσής του είναι υπόθεση εθνική, προεχόντως πατριωτική. Αφορά όλους μας, τις σημερινές και μελλοντικές γενεές. Αν δεν το πράξουμε, το σύστημα μεσοπρόθεσμα θα κινδυνεύσει και οι συντάξεις δεν θα είναι στο άμεσο μέλλον εγγυημένες.

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει επί του μείζονος αυτού κοινωνικού ζητήματος ενημερώνοντας τους πολίτες και εξειδικεύοντας όλες τις ρυθμίσεις των Μνημονίων σε βάρος τους».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news