facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Πρώην προϊστάμενος ΟΑΕΔ και τα εικονικά τιμολόγια αξίας 50 εκατ.

Τεράστια υπόθεση απάτης με εικονικά τιμολόγια, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής».

Στο μεγάλο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται γνωστές και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν οικονομικές συναλλαγές με μία εταιρεία... φάντασμα.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως πολύπλοκη «κομπίνα» που έχει πολλά παρακλάδια, ενώ η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, καθώς μέσω της απάτης με τα εικονικά τιμολόγια οι εταιρείες δεν κατέβαλλαν τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, δεν πλήρωναν ΦΠΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν καταβληθεί καθόλου φόροι. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», η αξία των επίμαχων τιμολογίων για τρία μόνο οικονομικά έτη ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ρόλο-κλειδί στην υπόθεση φέρεται να έχει πρώην προϊστάμενος ΟΑΕΔ, που, όπως προκύπτει από καταγγελίες, είναι ο απόλυτος «φαντομάς» της απάτης, ένας άνθρωπος με χίλια πρόσωπα. Τα θύματά του τον περιγράφουν ως έναν ευπαρουσίαστο άνδρα, με αυτοπεποίθηση και με μεγάλη πειθώ, ικανό «να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο». Παρουσίαζε τον εαυτό του ως μεγαλοστέλεχος δημόσιου φορέα, ικανότατο οικονομολόγο και απόφοιτο του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ.
Οι σχέσεις και στη Σαουδική Αραβία
Επικαλούνταν γνωριμίες με τρανταχτά ονόματα της πολιτικής ζωής, ώστε να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανυποψίαστων θυμάτων του, αλλά και για να τους υπόσχεται κάλυψη από τους ισχυρούς πολιτικούς φίλους του. Ισχυριζόταν ότι είναι ο λογογράφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως είναι στενός φίλος του Απόστολου Κακλαμάνη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ επιδείκνυε και προσωπική πρόσκληση στη βάφτιση του εγγονού του τέως υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη. Μέχρι και λογιστής - οικονομικός σύμβουλος μέλους της βασιλικής οικογενείας της Σαουδικής Αραβίας συστηνόταν, σύμφωνα με καταγγελίες θυμάτων του.
«Είχε τηλεφωνήσει ενώπιόν μου μέχρι και στον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα! Είχα όντως πεισθεί ότι είναι ένας καταξιωμένος οικονομολόγος με σπουδές στο εξωτερικό και πάρα πολλές διασυνδέσεις και γνωριμίες, γεγονός που φρόντιζε να προβάλλει σε κάθε μας συναναστροφή για να μου προκαλέσει την πεποίθηση ότι όλα αυτά ισχύουν και να με κάνει να τον εμπιστευθώ με απώτερο σκοπό να του αναθέσω τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών για επενδύσεις, τα οποία ποσά θα ιδιοποιείτο παράνομα», αναφέρεται σε μήνυση ιδιώτη που έχει κατατεθεί σε Οικονομική Αστυνομία και Εισαγγελικές Αρχές.
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι υπάρχει καταγγελία στο ΙΚΑ σε βάρος του, για «μαϊμού» αναπηρική σύνταξη από τον ΟΑΕΔ λόγω «ψυχωσικής συνδρομής παρανοϊκού τύπου».
Ο «φαντομάς» φέρεται να εμπλέκεται και στο κύκλωμα έκδοσης εικονικών τιμολογίων σε νόμιμες αλλά και «μαϊμού» εταιρείες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη μεγατόνων έχει στηθεί με μία απλή ατομική επιχείρηση που εδρεύει στα Εξάρχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να έχει ενεργό ΑΦΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ατομική επιχείρηση δραστηριοποιείται στα... πάντα.
Από διαφημιστικό υλικό μέχρι διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και από χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και καθαρισμό κτιρίων μέχρι χαρτικά είδη και εμπορία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι παντελώς ασύνδετες μεταξύ τους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη αρμόδιων διωκτικών αρχών, παρέχουν τη δυνατότητα να εκδίδει τιμολόγια σε πολλές και διαφορετικές εταιρείες. «Το πρώτο πράγμα που κοιτάει η Εφορία στα τιμολόγια είναι αν μπορεί η εταιρεία να εκδώσει το τιμολόγιο, βάσει επιχειρηματικής δραστηριότητας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρμόδιο στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Από στοιχεία και καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, προκύπτει ότι το κόλπο στηνόταν με στόχο να μην πληρώνουν φόρους εισοδημάτων, μέσω τιμολογίων που εμφάνιζαν τις εταιρείες να έχουν ζημιές και καθόλου κέρδη. Παράλληλα, απέφευγαν να πληρώνουν ΦΠΑ καθώς παρουσίαζαν έξοδα. Αν μία εταιρεία είχε κέρδη 100.000 ευρώ, έπαιρνε ένα τιμολόγιο ύψους 120.000 ευρώ για διοικητικά έξοδα, όπως ανακαίνιση γραφείων, και μ' αυτόν τον τρόπο εμφάνιζε να έχει ζημιές ως εταιρεία, βάζοντας στην τσέπη τα κέρδη και χωρίς να καταβάλλει ούτε δεκάρα σε φόρους.
Προμήθεια 5%-10% της αξίας
Οι επιτήδειοι φέρονται να λάμβαναν αμοιβή σε ποσοστό επί της αξίας του τιμολογίου, δηλαδή σε μικρά ποσά έπαιρναν περίπου 5% της αξίας, ενώ σε μεγαλύτερα η αμοιβή τους έφτανε ακόμα και το 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες με τις οποίες η ατομική επιχείρηση-φάντασμα είχε οικονομικές συναλλαγές (έκδοση τιμολογίων), έχουν κάνει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχο για την ύποπτη ατομική επιχείρηση που εκδίδει τα τιμολόγια τα οποία φαίνεται να είναι εικονικά. Στέλεχος της αρμόδιας διωκτικής οικονομικής υπηρεσίας εξηγεί ότι τα τιμολόγια δεν διακινήθηκαν μέσω τραπεζικού συστήματος για να μην χτυπήσει «κόκκινο» στις Αρχές.
Στο μεγάλο σκάνδαλο υπάρχει ακόμη μία πτυχή ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς σύμφωνα με δικόγραφο η εταιρεία-φάντασμα εμφανίζεται να έχει θεωρήσει ταμειακή μηχανή στο τέλος του 2012, η οποία πιθανολογείται πως βρίσκεται σε Μύκονο και Σαντορίνη. Αν η μηχανή είναι «πειραγμένη» με ειδικό λογισμικό, όλα τα καφέ, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα που ενδεχομένως τη «νοικιάζουν», εμφανίζονται να εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούν σε κανενός τα στοιχεία...
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς η ατομική επιχείρηση που φέρεται να εκδίδει τα εικονικά τιμολόγια δεν έχει πιαστεί στην τσιμπίδα του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικές καταγγελίες, η εταιρεία δηλώνει έδρα στα Εξάρχεια, ωστόσο από το επιτόπιο ρεπορτάζ προέκυψε ότι δεν υπάρχουν γραφεία εδώ και δύο χρόνια.
Καταστηματάρχης στη γειτονιά ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η γυναίκα που εμφανίζεται ως η ιδιοκτήτρια έχει εξαφανιστεί και αρκετοί είναι αυτοί που του έχουν χτυπήσει την πόρτα και την αναζητούν, ενώ όπως υποστηρίζει δεν είχε ποτέ την εικόνα ότι τα γραφεία που είχαν ενοικιαστεί από την εταιρεία αντιστοιχούσαν σε κανονική επιχείρηση.
ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ
Εχει πάρει τρελόχαρτο... έχει δαγκώσει πολλούς
«Με χαρτί γιατρού το παίζει τρελός και έχει εξαφανιστεί από τον ΟΑΕΔ, παίρνοντας συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες». Αυτή είναι η απάντηση συναδέλφων του «φαντομά» της απάτης για τα έργα και τις ημέρες του ως προϊσταμένου της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με καταγγελία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», ο δημόσιος υπάλληλος ξεκίνησε περίπου το 2011 να επικαλείται ασθένεια και να απουσιάζει από το πόστο του.
Παράλληλα, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως... οικονομολόγος του Γέιλ και προσέλκυε πελάτες για επενδύσεις. Δήλωνε εξπέρ των φορολογικών και παρέπεμπε το πελατολόγιό του σε συγκεκριμένο λογιστήριο, στο οποίο όμως δεν φαινόταν νομικά ο ίδιος, επειδή ήταν υπάλληλος του Δημοσίου - όπως ισχυριζόταν.
Απολύθηκε από τον ΟΑΕΔ, καθώς κρίθηκε πνευματικά ανίκανος, παίρνοντας αναπηρική σύνταξη λόγω «ψυχωσικής συνδρομής παρανοϊκού τύπου». Ωστόσο, καταγγελία που έχει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι η σύνταξη είναι «μαϊμού» και την εξασφάλισε χάρη σε γιατρό του Δρομοκαΐτειου, ο οποίος εισήγαγε άλλο άτομο για εξέταση στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, το οποίο όμως όντως έπασχε από ψυχιατρική πάθηση.
Δαιδαλώδες σύστημα
Την ίδια στιγμή, ως... λογιστής με γνωριμίες στον πολιτικό χώρο, όπως τους Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Στουρνάρα και Π. Νικολούδη, κατάφερε να εξαπατήσει επιχειρηματίες που του εμπιστεύονταν μεγάλα χρηματικά ποσά για επενδύσεις.
Μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος με συστάσεις εταιρειών και ιδιωτικά συμφωνητικά, τα χρήματα εξαφανίζονταν με σχεδόν «νόμιμο» τρόπο. Σύμφωνα με δικόγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα «δρούσε βάσει οργανωμένου σχεδίου που απέβλεπε στην εξαπάτηση πλούσιων ατόμων για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου παράνομου περιουσιακού οφέλους, για το οποίο είχε ήδη σχεδιάσει την υποδομή για να αποκρύψει την προέλευσή του, καθώς σε συνεργασία με κατάστημα πώλησης λαχείων δήλωνε στην Εφορία κέρδη από τυχερά παιχνίδια ύψους 500.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα 2006 έως 2013 (σημειωτέον ότι δήλωσε κέρδος από τυχερά παιχνίδια 200.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα 2011 έως 2013) με σκοπό να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων και να το διαθέσει στο στενότερο κοινωνικό του περιβάλλον και σε καφέ (γνωστής αλυσίδας) συγγενή του, καθώς και σε εξαγωγή τεράστιων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό».

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news