facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ψάχνουν φόρους ίσους με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ

Νέα μέτρα 6,5 λιτότητας δισ. (και λίγα είναι) ως το τέλος του 2016 αναγράφει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά κρύβει πολλά ακόμα περισσότερα, που η κυβέρνηση θα τα λάβει για να αναπληρώσει έσοδα που έχει υπολογίσει αλλά δεν της «βγαίνουν».

Η κυβέρνηση περιμένει ότι θα βρει όσα της λείπουν από φόρους στους αγρότες, από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όσους βγάζουν από 800 ευρώ (καθαρά) το μήνα και οι οφειλέτες του δημοσίου. Υπόσχεται όμως ότι θα προσπαθήσει να τα βρει και από χτυπήματα στη μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσει και ένα «παράλληλο πρόγραμμα» για να ενισχύσει τους αγρότες, τους ανέργους και όσους άλλους πλήττονται από την κρίση και το νέο Μνημόνιο.

Το δεδομένο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση στηρίζει το νέο προϋπολογισμό στην πρόβλεψη ότι θα εισπράξει και μισό δισ. παραπάνω από όσα υπολογίζει να εισπράξει φέτος, παρότι η ελληνική οικονομία θα πέφτει ακόμα πιο χαμηλά το 2016! Σε απόλυτα νούμερα ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 0,8% (σχεδόν μισό δισ. ευρώ) όταν το 2016 το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 1,3% επιπλέον. Υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 19 δισ. από άμεσους φόρους του 2016, άλλα 24,9 δισ. από έμμεσους φόρους κατανάλωσης κλπ, αλλά και 1 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ στο πρώτο δίμηνο του 2016 (που θα προσμετρηθεί όμως δημοσιονομικά στο 2015).

Με άλλα λόγια θέλει να βρει φόρους 45 δισ. σε μία οικονομία που το ΑΕΠ μειώνεται στα 173 δισ. (ενώ όδευε στα 185 δισ. μέχρι πριν έξι μήνες). Και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει φανεί ακόμα πού θα κλείσει η φετινή χρονιά, ή χωρίς να έχουν εξευρεθεί «ισοδύναμα» ούτε πχ για τον ΦΠΑ στα σχολεία (400 εκατ. ευρώ έως το 2016), ούτε για τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις (1 δισ. ετησίως και έως 4 δισ. αν αναγκαστεί να επιστρέψει και αναδρομικά συντάξεις που ήδη κόπηκαν).

Με τα δεδομένα αυτά, εκτός από τα όποια πρόσθετα μέτρα κληθεί τυχόν να λάβει (όπως προϊδέασε και ο επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας την Κυριακή στο ΘΕΜΑ), θα βρει να τα καλύψει με άλλα «απροσδιόριστα» προς το παρόν μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει και θα εξειδικεύσει μέσα στο μήνα. Και τέτοια είναι, για παράδειγμα:

- Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης ειδικής φορολόγησης των αγροτών.

- Η κατάργηση του αφορολογήτου, η αύξηση των συντελεστών και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, για όσους δηλώνουν από 12.000 ευρώ το χρόνο.

- Το κυνήγι μεγαλοφειλετών, με προτεραιότητα στις κατασχέσεις για όσους χρωστούν από 70.000 ευρώ και άνω, αλλά και με δημόσια διαπόμπευση των ονομάτων τους.

- Κυνήγι μικροφειλετών, με κατάργηση του ανωτάτου ορίου του 25% επί των μισθών και συντάξεων αλλά και παράλληλη μείωση του ακατάσχετου ορίου στα 1.000 ή 1.250 ευρώ μόλις.

Το περίεργο πάντως είναι ότι ενώ τα δύο τελευταία αυτά μέτρα τυπικά ισχύουν ήδη, η κυβέρνηση φρόντισε να παγώσει πλήρως τις κατασχέσεις έως τέλους Οκτωβρίου και ασχέτως ορίου οφειλής (ενώ πχ θα μπορούσε ως αριστερή κυβέρνηση να τις «τρέξει» για όσους χρωστούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ) προφανώς γιατί δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο χαμηλά θα πέσει το όριο των κατασχέσεων.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news