facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στη Λέσβο σε 3 ημέρες

«Έσπασε» χθες το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, αφού οι τεράστιες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το νησί, που φτάνουν τα 6.000 άτομα τη μέρα κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό και τις όποιες υποδομές υπήρχαν εκεί.

«Το τελευταίο τριήμερο, από τη Κυριακή το πρωί ως και σήμερα Τετάρτη πρωί, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες» έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης από χθες άνοιξε πάλι, ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων, ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ. Αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από μεταφραστές και εθελοντές ξεκίνησαν τη διαδικασία καταγραφής.

Το κέντρο Καταγραφής στη Μόρια θα λειτουργήσει ξανά ως τέτοιο όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac) και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκεί.

Εν τω μεταξύ σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται, με δυο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη - Πειραιάς και Μυτιλήνη - Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι.

Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρήσουν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες θα μείνουν περί τους 3.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν περί τους 4.000 που αναμένεται να καταγραφούν σήμερα.

Σημειώνεται πως, κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές, στην απέναντι από τη Χίο τουρκική ακτή, θα αποτελούσε ακόμη ένα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων. Με το κλείσιμο των τελευταίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τη Χίο, με περισσότερα από 1500 άτομα την ημέρα να φτάνουν στο νησί.

Η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους της πόλης, στον κήπο, στους δρόμους ακόμη και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news