facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ταμεία: Εκτός 100 δόσεων το 25% των οφειλών

Φόβους για μαζική έξοδο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εντός των επόμενων μηνών, με αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών και τα έσοδα του δημοσίου, εκφράζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, με αφορμή την αύξηση του επιτοκίου και τη δυνατότητα των ταμείων να προχωρούν σε μείωση του αριθμού των δόσεων.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τη διάρκεια του 31ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), από τους συνολικά 350.000 οφειλέτες που προχώρησαν σε διακανονισμό οφειλών ύψους 6,1 δισ. ευρώ, εκτός ρύθμισης στο τέλος Σεπτεμβρίου βρέθηκαν περίπου 35.000, ήτοι το 10%. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ταμείων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των συνολικά ρυθμισμένων οφειλών.

Στοιχεία που προέρχονται μόνο από το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων άνω των 5.000 ευρώ, δείχνουν ότι από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή, εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων περίπου 133.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωση της παράτασης που δόθηκε για τακτοποίηση δόσεων (λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες), δεν είχαν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, οι 25.500, με συνολικό χρέος 1,062 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, εκτός ρύθμισης βρέθηκαν 16.198 οφειλέτες με χρέη συνολικής αξίας 936,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΙΚΑ, τουλάχιστον 9.300 οφειλέτες με χρέη 126 εκατ. ευρώ δεν είχαν καταβάλει τουλάχιστον 2 δόσεις, και σύμφωνα με τον νόμο βρέθηκαν εκτός ρύθμισης. Στελέχη των ταμείων υπολογίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους συγκεκριμένους οφειλέτες έσπευσε να ρυθμίσει τα χρέη του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους πως το έλλειμμα των ταμείων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς αυξάνονται επικίνδυνα όσοι βγαίνουν εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων.

Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου που αυξάνεται το επιτόκιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως), στο 5% ετησίως, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις.

Εκτός από το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων, προσαρμογές γίνονται και σε ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί είτε το 2013 (ν.4152), είτε το 2014 (ν. 4305). Καθώς μάλιστα, όλες οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου και μετά, στις περιπτώσεις που η ρύθμιση είναι ακόμα ενεργή, το αρχικά υπολογισμένο επιτόκιο και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Να σημειωθεί ότι από τις αλλαγές εξαιρούνται οι κύριες οφειλές έως 5.000 ευρώ καθώς βάσει του νόμου δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση στη ρυθμισμένη οφειλή, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει έως 14/10/2015, στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι:

* Το ποσό κύριας οφειλής που υπάγεται στις διατάξεις ρύθμισης του Ν.4321/2015 υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματος του.

* Η ακίνητη περιουσία του όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα ταμεία και το ΚΕΑΟ αναμένουν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.

Ο κρυμμένος πλούτος

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων το ΚΕΑΟ αναμένεται να ξεκινήσει το κυνήγι αναζήτησης "κρυφού πλούτου" σε τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων οφειλετών καθώς βάσει των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς περίπου 600.000 οφειλετών, ενώ θα υπάρξει διασύνδεση και με το TAXIS. Εντός του επόμενου μήνα, το ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει εκ νέου την αποστολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων για την έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις λίστες του, για ποσά οφειλής που ανέρχονται συνολικά στα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθείται σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση της λίστας των οφειλετών καθώς και η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Μέσα στο Φθινόπωρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΚΕΑΟ με επιπλέον προσωπικό, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η ελεγκτική ικανότητα του ΙΚΑ και να ενδυναμωθεί η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news