facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας στη Wall Street Journal: Αναδιάρθρωση του χρέους για να επιστρέψουμε στις αγορές

Για το μελλοντικό στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές μίλησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση σύνταξης της Wall Street Journal στη Νέα Υόρκη εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι η νέα εκλογική νίκη του κυρίου Τσίπρα του δίνει εντολή να εφαρμόσει τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας. «Μέτρα τα οποία ο 41χρονος πρωθυπουργός τόσο καιρό πολεμούσε», γράφει η WSJ.

Στο άρθρο που ανήρτησε η εφημερίδα, μετά το πέρας της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στα γραφεία της, σημειώνεται ότι ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη. 

«Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει ρεαλιστική προσέγγιση. Η προσαρμογή πια είναι πιο ήπια», είπε ο ίδιος, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: 

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συμπλήρωσε ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά επισήμανε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η WSJ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος». 

Ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης. 

«Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος», συνεχίζει η WSJ και προσθέτει: « Αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ. 

Τέλος, ο κύριος Τσίπρας, όπως διαβάζουμε στο άρθρο της WSJ,  κάλεσε επίσης την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες. 

«Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή όλες τις ρωσικές πολιτικές», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των συναντήσεών στο σημαντικό αυτό ταξίδι στις ΗΠΑ επισκέφθηκε τις διευθυντικές ομάδες των Wall Street Journal και New York Times.


Πρόκειται για τις δυο μεγαλύτερες και πολυδιαβασμένες εφημερίδες του κόσμου. Η Wall Street Journal (WSJ) είναι στην κορυφή των πωλήσεων με 2,4 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως ενώ οι New York Times έχουν την δεύτερη υψηλότερη κυκλοφορία σε όλες της ΗΠΑ με περίπου 1 εκατ. φύλλα ημερησίως. 


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news