facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Stratfor: Το Grexit έχει αποφευχθεί προσωρινά, αλλά η απειλή παραμένει

Τα ερωτήματα για το ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας φαίνεται να έχουν απαντηθεί.

Τα οικονομικά όμως ερωτήματα παραμένουν, αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Stratfor, σε νέα του ανάλυση για την επόμενη ημέρα των ελληνικών εκλογών. Εκτιμά δε ότι το νέο Μνημόνιο και – πολύ περισσότερο – η εφαρμογή του θα φέρουν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους διεθνείς πιστωτές.

Οι εκλογές τελείωσαν και ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη. Τώρα λοιπόν αυτό που απαιτείται είναι η νέα κυβέρνηση να εστιάσει στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, η Αθήνα θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό για το 2015 και να παρουσιάσει έναν για το 2016. Τότε θα πρέπει να αποφασίσει και για σημαντικές περικοπές δαπανών, ώστε να είναι συνεπής με τους όρους της διάσωσης.

Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να θεσπίσει φορολογικές αυξήσεις για τους αγρότες, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να συνεχίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων. Και όλα πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Stratfor η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο ήταν μια ριψοκίνδυνη, όσο και αναγκαία κίνηση κι αυτό γιατί είχε χάσει την υποστήριξη από ένα μεγάλο τμήμα των ίδιων των στελεχών της, αφήνοντας τον να εξαρτάται από την αντιπολίτευση για να περάσει κρίσιμους νόμους.

Σε πολιτικό επίπεδο η στρατηγική επιλογή των εκλογών ήταν επιτυχής, καθώς έτσι ο Τσίπρας απαλλάχτηκε από τα επαναστατικά μέλη της και έχει τώρα την ευκαιρία να σχηματίσει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση που θα στηρίξει τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο μια αμελητέα ποσότητα εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το κόμμα που δημιουργήθηκε από τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή. Τέλος, και οι σύμμαχοι του Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κέρδισαν αρκετές έδρες για να διατηρήσουν τη συμμαχία τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο συνεκτική ιδεολογικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκστρατεία με τη σαφή υπόσχεση να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση ελέγχει λιγότερες έδρες στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί τις εσωτερικές διαφορές πιο προσεκτικά.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα περάσει την πρώτη της εβδομάδα στην εξουσία εισάγοντας αρκετές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει τις επόμενες δόσεις. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο. Το πρόγραμμα διάσωσης είναι απαιτητικό, με συνεχείς αξιολογήσεις των επιδόσεων, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλαπλές «ευκαιρίες» για την Αθήνα να έρθει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της. Επίσης, τα νέα μέτρα λιτότητας θα διαβρώσουν πιθανώς τη λαϊκή υποστήριξη για την κυβέρνηση, επιβραδύνοντας το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Αν και η απειλή ενός Grexit έχει, προσωρινά, αποτραπεί, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς, καταλήγει το Stratfor.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news