facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: O Τσίπρας φοβήθηκε την Τρόικα για το σχέδιο Β που ήταν έτοιμο από 11 Μαΐου!

Με την παρατήρηση ότι από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010 έχουν παραιτηθεί ήδη δύο πρωθυπουργοί αφού υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ένα αβάσταχτο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας από την Τρόικα ξεκινά το κείμενό του στους New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπληρώνει: «Με πονά να βλέπω την ίδια μοίρα να έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την απόφασή του να μη μετάσχει στις «θλιβερές εκλογές» αλλά και ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Σόιμπλε και στελέχη του ΔΝΤ αποδέχονται ότι η νέα δανειακή συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν θα συμμαχήσει με όσους σκέφτονται ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη υποτίμηση με την επανεισδοχή της δραχμής είναι ένα πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται εκτεταμένα στο «εναλλακτικό σχέδιο». «Τον Μάρτιο ανέλαβα το έργο να συντάξω ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και τη συμβολή μιας ομάδας ειδικών όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ. Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης η Ελλάδα θα ήταν επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα προσθέτει ότι το σχέδιο περιελάμβανε τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για τον δημόσιο πλούτο και μιας «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια.

«Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η Τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως αυτό δείχνει την αποτυχία της Ευρωζώνης, ενώ η «Άνοιξη της Αθήνας» έχει να μας διδάξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο αν η ΕΕ κάνει μια μετάβαση από το «Εμείς τα κράτη» στο «Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Καταλήγει τέλος με το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος εμπνευσμένου από την «Άνοιξη της Αθήνας» προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. «Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια να ωριμάσει - χρόνια που η Ελλάδα δνε έχει. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σαν μια αληθινά βιώσιμη εναλλακτική στο αδύνατο πρόγραμμα της Τρόικας».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news