facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: «H δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί»

«H δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι «η δουλειά» πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των θεσμών. Όπως είπε, οι θεσμοί θα πρέπει να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες.

Στο άτυπο Eurogroup την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και το νομοθετικό έργο.


Eurogroup: «Εύσημα και προειδοποιήσεις»

Αποστολή Λουξεμβούργο, του Θάνου Αθανασίου


Αφορμή για προεκλογικές προειδοποιήσεις προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα είναι το σημερινό Εurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, χωρίς όμως ιδιαίτερες εξάρσεις και υψηλούς τόνους. 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να διατυπωθεί το αυτονόητο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ότι δηλαδή, η χώρα, η νόμιμη κυβέρνηση και το νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο έχουν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις έναντι χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά της ΕΕ και πως για το καλό των Ελλήνων πολιτών οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν. 

Το Εurogroup αναμένεται να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές και την τρόικα να συνεννοηθούν τάχιστα μετά τις εκλογές, ώστε να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, με νέα κάθοδο των ελεγκτών στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα της ανάλυσης που έχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν, για εκλογές χωρίς εκπλήξεις και με δηλωμένο το σεβασμό των περισσότερων κομμάτων στα συμφωνηθέντα. 

Τα τρία βασικά σημεία που ενδιαφέρουν τους υπουργούς και τους τεχνοκράτες είναι:

1. Η ολοκλήρωση δύο ακόμα γύρων νομοθέτησης με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολοίπων 3 δισ. από την πρώτη δόση (16 δισ. ευρώ στο σύνολο + 10 δισ. ευρώ τραπεζικές εγγυήσεις) πριν από την πρώτη αξιολόγηση. 

2. Η ολοκλήρωση των stress test και asset quality review των ελληνικών τραπεζών, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν πριν τις 15 Νοεμβρίου του 2015 (στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ο ESM θα δεσμεύσει ενδεχομένως και τα υπόλοιπα 15 δισ. των εγγυήσεων για την ανακαιφαλαιοποίηση)

3. Και η είσοδος, με κεφάλαια, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, συνοδεία πιθανών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Σε σχέση με το πρώτο, οι επαφές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση αποδίδουν και εγγυώνται μια συνέχεια στο κράτος. Οι υπουργοί οικονομικών θα δώσουν εύσημα στον κ.Γ.Χουλιαράκη, μετά την ενημέρωση που θα τους κάνει, για το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί χρόνος. Τα δε υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. είναι στην φάση της επιλογής και σύνταξης από μια ευρύτερη λίστα. Οι δε τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, ώστε η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου να μοιάζει πιθανή. 

Υπό αυτή την έννοια κοινοτικός αξιωματούχος με καλή γνώση του θέματος έκανε λόγο για «σχετικά γρήγορη άρση των capital controls σε σχέση με την Κύπρο και την Ισλανδία». Στην ανακεφαλαιοποίηση θα μετέχουν με bail in οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι, πριν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕSM.

To χρέος:

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την πιθανή ελάφρυνσή του έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, χωρίς ωστόσο, ειδικά η εγχώρια συζήτηση, να έχει κάποια αντιστοιχία στην πραγματικότητα. 

1. Το eurogroup έχει επιλέξει να μιλάει για εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για βιωσιμότητα με ονομαστικούς όρους (χρέος προς ΑΕΠ). Το ύψος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό, εφόσον η εξυπηρέτησή του χρηματοδοτείται από (α) τα δάνεια της ΕΕ και (β) τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

2. Ηδη με το νέο πρόγραμμα έγινε μια de facto μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους καθώς 46 δισ βραχείας λήξης και υψηλών επιτοκίων ανταλλάσσονται με 30ετή δάνεια επιτοκίου 1%. 

3. Το ΔΝΤ θα ήθελε «το κάτι παραπάνω» και αυτό μεταφράζεται ως περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης κάποιων λήξεων από τα 32 στα 50 ίσως χρόνια. 

4. Οι σχετικές ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη γίνει και σε γενικές γραμμές υπάρχει ομοφωνία τόσο μεταξύ των τεχνοκρατών, όσο και μεταξύ των κρατών μελών. Ο δε ΕSM έχει εξηγήσει ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών. Το ΔΝΤ τα ξέρει και η Κρ.Λαγκάρντ όταν έρθει η ώρα θα τα “πουλήσει” στο διοικητικό συμβούλιο, που, ως γνωστόν, έχει ΕΕ και ΗΠΑ σε κοινή γραμμή. 

5. Το ΔΝΤ δεν έχει παράλογες απαιτήσεις για “κουρέματα” και δεν σκοπεύει να επιβάλει απώλειες στα μέλη του από την ΕΕ που έχουν δανείσει στη Ελλάδα. Το ΔΝΤ σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους έχει ήδη δεχθεί την εξυπηρέτηση ως μόνο ουσιαστικό κριτήριο βιωσιμότητας. 

6. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν το τι θα πάρει η χώρα στον τομέα του χρέους. Το αν επιτευχθεί ή όχι μεγάλος συνασπισμός ΝΔ - Σύριζα ποσώς επηρεάζει τα τεχνοκρατικά περιθώρια. Το μόνο κριτήριο διαμηνύουν οι εταίροι είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. Αυτό το επιβεβαιώνουν στο real.gr, όλες οι σχετικές πηγές. 

7. Οι τεχνικές αποφάσεις για τα μέτρα περί χρέους θα ληφθούν από τα κράτη μέλη και την εισήγηση θα κάνει ο ESM και όχι η τρόικα. Η τρόικα θα ετοιμάσει μια ανάλυση βιωσιμότητας (DSA - debt sustainability analysis) αλλά το φόρουμ για το θέμα δεν θα είναι η Αθήνα ή οι επιθυμίες μιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. 


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news