facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ρέγκλινγκ: Δεν εξετάζουμε Grexit αλλά θεωρητικά είναι πάντα δυνατό

Μηνύματα για το ελληνικό χρέος αλλά και εμμέσως για τις πιθανές συνέπειες ναυαγίου του νέου προγράμματος στήριξης έστειλε από τη Σλοβενία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας και πάλι πολύ συγκεκριμένα πλαίσια για το σενάριο ρύθμισης του χρέους, και σημειώνοντας πως ένα Grexit δεν εξετάζεται αλλά «θεωρητικά είναι πάντα δυνατό».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως διαφωνεί με την αντίληψη ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται «κούρεμα», συμπληρώνοντας πως «έχει γίνει πολύ σαφές ότι δεν θα γίνουν ‘κουρέματα’ στην ονομαστική [αξία]».

Διευκρίνισε πως το Eurogroup προτίθεται να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης, όπως επιμήκυνση των δανείων στήριξης ή περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά μόνο με προϋπόθεση πως υπάρχει τέτοια ανάγκη και ότι η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο επικεφαλής του ESM επισήμανε μάλιστα ότι ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας επιπλέον πρακτικά βέβαιος πως το ΔΝΤ θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συνδράμει χρηματοδοτικά εφόσον το χρέος που κατέχουν οι Ευρωπαίοι δεν καταστεί βιώσιμο και αν δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εκ νέου τη νέα ευρωπαϊκή γραμμή πως ο ζητούμενο πλέον δεν είναι η «βαριά» αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εξυπηρετώντας σταθερά το χρέος της.

Μια αναλογία κοντά στο 200% «θα υποδείκνυε πως η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αυτό είναι το λάθος συμπέρασμα στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή [...] το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στον EFS Fκια τον ESM, με πολύ χαμηλά επιτόκια», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε πως «δεν πρόκειται για σενάριο με το οποίο εργαζόμαστε», αλλά «στη θεωρία είναι πάντα δυνατό».

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει», δήλωσε προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό μετά την κάλπη.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news