facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Focus: Τεράστια τα προβλήματα της Ελλάδας - Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί

Σχετικά απούσα είναι η Ελλάδα από τον γερμανικό Τύπο, με το γερμανικό Focus μόνο, να σχολιάζει την ελληνική επικαιρότητα και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να εστιάζουν στο προσφυγικό, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν ύστερα από καιρό.

«Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί»

Όψιμο σχόλιο για την έκβαση των ελληνικών εκλογών διαβάζουμε στην διαδικτυακή σελίδα του Focus του Σαββατοκύριακου. Ο σχολιαστής περιγράφει ως εξής την αιφνιδιαστική νίκη του Αλ. Τσίπρα: «Δεν πρόλαβε να νικήσει ο Τσίπρας και έπιασε καταιγίδα σε ολόκληρη τη χώρα, σαν να βροντοφωνούσε ο Δίας, ο πατέρας των θεών μεταμορφώνοντας τμήμα της Πελοποννήσου σε πεδίο καταστροφής. Κακοκαιρία περιμένει το ΣΥΡΙΖΑ από όλα εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την περίεργη μεταστροφή του ΌΧΙ σε μια δραστική πολιτική λιτότητας. Η ΝΔ ήλπιζε σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και αισθάνεται τώρα απατημένη. Επικριτές μέσα από το κόμμα καταλογίζουν ως λάθος τακτική την ήπια πολιτική του Ευάγγελο Μεϊμαράκη απέναντι στον αντίπαλό του. (...) Τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια. Οι μετοχές καταρρέουν, οι πρόσφυγες χρειάζονται στέγη για το χειμώνα και το χρηματοδοτικό κενό φτάνει τα 4,15 δισ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μεγάλο τμήμα του μνημονίου. Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί».

Η Συρία μέσα από τις εμπειρίες στο Ιράκ

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εστιάζει την προσοχή της στο πρώτο τετ α τετ μετά από πάνω από ένα χρόνο ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Πούτιν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο μια διένεξη που αρχικά αποξένωσε τους δύο ηγέτες, το συριακό. «Τώρα ωστόσο», υποστηρίζει ο σχολιαστής, «η κατάσταση στη Συρία είναι τόσο δραματική που οι δύο υπερδυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική». Πώς θα μπορούσε να ήταν αυτή η συμφωνία; «Θα μπορούσαν να βρουν έναν συμβιβασμό», προτείνει η εφημερίδα. «Να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία για ένα μεταβατικό διάστημα και μετά να εξαφανιστεί στη ρωσική εξορία. Το καθεστώς του να παραμείνει εν μέρει για να διατηρηθεί ένα ψήγμα δομών και κρατικής οργάνωσης. Το προηγούμενο στο Ιράκ έδειξε ότι η πλήρης διάλυση του στρατού παίρνει εκδίκηση. Ακόμη και δυτικοί διπλωμάτες δικαιώνουν τον Πούτιν σε αυτό το σημείο. Παράλληλα ΗΠΑ και Ρωσία θα έπλητταν το Ισλαμικό Κράτος που έχει υπό την κατοχή του μεγάλο τμήμα της χώρας». Ο ίδιος σχολιαστής επισημαίνει ότι ο πόλεμος κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μια από τις ελάχιστες σταθερές που ενώνουν την Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου θέτει τις κόκκινες γραμμές στη συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία. «Παρά την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις η συνεργασία συνεχίστηκε στο μεσοδιάστημα, το Κρεμλίνο στήριξε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Με τον ίδιο πραγματισμό η Δύση να κινηθεί έναντι της Ρωσίας. Διαπραγματεύσεις ναι, ενδεχομένως και με τον Άσαντ, αλλά οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ μέχρις ότου επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία και βρεθεί συναινετική λύση για την Κριμαία».

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news