facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Fitch: Δεν βοηθά τις αγορές η κατ' επιλογή αποκάλυψη του ELA των τραπεζών

Στις 16 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αποφάνθηκε ότι δεν θα αποκαλύπτεται πλέον υποχρεωτικά η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ELA στα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι αγορές «θα βρίσκονται στο σκοτάδι» σχετικά με τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, ιδίως σε περιόδους πίεσης, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη της ρευστότητας αλλά και των βεβαρημένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ήταν πάντα «θολή», μολονότι από απόψεως προοπτικών ρευστότητας και ανάκαμψης είναι σημαντικό οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται την έκταση στην οποία η περιουσία μιας τράπεζας είναι ελεύθερη από βάρη.

Οι τράπεζες της ΕΕ με εισηγμένες μετοχές ή χρεόγραφα υποχρεούνται να εκδίδουν εγκαίρως ανακοινώσεις σχετικά με ευαίσθητη πληροφόρηση. Η δημόσια αποκάλυψη δύναται να καθυστερήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Από τον Ιούλιο του 2016 όμως ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Κατάχρηση της Αγοράς θα περιέχει διάταξη που θα επιτρέπει στις τράπεζες να μην αποκαλύπτουν άμεσα ότι έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Προϋπόθεση θα συνιστά η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα περιλαμβάνει εβδομαδιαία αξιολόγηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η μη - αποκάλυψη της σχετικής πληροφόρησης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα δυσκολέψει την διαδικασία, κάτι που οι αναλυτές του Οίκου αποτιμούν θετικά, καθώς θεωρούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα κάνουν εύκολα δεκτά τέτοια αιτήματα.

Δίνοντας πάντως την ελευθερία στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποφασίζουν αν απαιτείται ή όχι η δημοσιοποίηση της χορήγησης ELA ενισχύεται η δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών για απόκρυψη πληροφοριών από τις αγορές.

Η μη – αποκάλυψη δεν συμβαδίζει με την πολιτική ενίσχυσης της διαφάνειας προς όφελος των επενδυτών, σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, οι οποίοι στον αντίποδα τονίζουν ότι η πληροφόρηση για τα επίπεδα ρευστότητας μιας τράπεζας θα πρέπει να αποκαλύπτεται.

«Θεωρούμε ότι θα ήταν επιβοηθητικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν τις τράπεζες που λαμβάνουν ELA», σημειώνει ο Οίκος.

Επικαλείται δε η Fitch ως παράδειγμα την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών:

«Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέχεται μέσω του ELA, ήταν στα 124 δισ ευρώ, σχεδόν ισόποση με το σύνολο των εγχώριων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο.

Πολλές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ενώ όμως, για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS έλαβαν ELA συνολικού ύψους 61 δισ λιρών την περίοδο 2008-2009 έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, αντίθετα -επισημαίνει η Fitch- οι λεπτομέρειες που αφορούσαν τον δανεισμό μέσω ELA των ελληνικών τραπεζών καθ’όλη την περίοδο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, δημοσιεύονταν από τα μέσα σε πραγματικό σχεδόν χρόνο».

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news