facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέδια για περισσότερη διαφάνεια στα Eurogroup εξετάζει ο Ντάισελμπλουμ

Πιθανές αλλαγές ώστε να αυξήσει τη διαφάνεια γύρω από τις κλειστές συνεδριάσεις του φέρεται να εξετάζει το Eurogroup, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Euro Insight.

Όπως μεταδίδει το Euro Insight, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση πριν το τέλος του έτους, με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να φέρεται να στηρίζει την όλη πρωτοβουλία.

Μια πηγή δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις πριν το 2016.

Έως τώρα έχουν προταθεί συντηρητικές λύσεις, όπως η έκδοση μικρών περιλήψεων για τις συζητήσεις που γίνονται σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup. Ορισμένοι αξιωματούχοι φέρεται να είναι αντίθετοι σε ένα υπερβολικά μεγάλο «άνοιγμα» των συνεδριάσεων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο έκδοσης ολόκληρων διαλόγων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, κάποιοι ευρωβουλευτές επιθυμούν την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στην προεδρία του σώματος. Παρά ταύτα, μέλη του Eurogroup φέρεται να είναι αντίθετα σε αυτό το ενδεχόμενο, δυσαρεστημένα από το μεγάλο αποτύπωμα που είχε η Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ως πιστωτής.

Επιπλέον, υπάρχει η αντίληψη ότι η προεδρία θα πρέπει να ελέγχεται από έναν υπουργό κράτους-μέλους, κι όχι από τις Βρυξέλλες.

Η διαφάνεια των συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήλθε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλυψε ότι είχε ηχογραφήσει συνομιλίες με ομολόγους του, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών όδευαν προς το ναδίρ.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news