facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου να μη χαθούν κονδύλια

Τιτάνιο αγώνα για να μη χαθούν κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ, να ξεκινήσει το νέο αλλά και να "τρέξουν" και άλλα κοινοτικά προγράμματα πρέπει να καταβάλει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Κάτι που παραδέχθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο νέος υφυπουργός ΕΣΠΑ ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης από τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον νέο υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έργο μπροστά μας είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς».

Με τον κ. Σταθάκη να σημειώνει πως ένας βασικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι "η εξασφάλιση των πόρων από το παλαιό ΕΣΠΑ, να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος, να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι να καταλήγουν στον σκοπό για τον οποίο σχεδιάζονται".

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου των έργων που είχαν ενταχθεί στο παλαιό ΕΣΠΑ, προκειμένου έως 5 Οκτωβρίου να κατατεθούν αιτήσεις πληρωμών για ώριμα έργα και να έρθουν κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο, η χώρα έχει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 20 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα αγγίξουν τα 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό που δύναται να κατανεμηθεί επιπλέον στη χώρα και στις περιφέρειές της το 2016, με βάση τη διαδικασία της «ρήτρας αναθεώρησης».

Πάντως, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες στο Euro2day.gr, το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αύξηση των πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, ενδέχεται να δημιουργήσει εμπλοκή και να πάει πίσω την ενεργοποίησή του κατ' ελάχιστο 8 μήνες.

Εν τω μεταξύ, με βάση τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με το Πρόγραμμα που είχε παρουσιαστεί προεκλογικά, στόχος είναι η προχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων εταιριών αμέσως μετά την ένταξή τους για χρηματοδότηση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν το ισόποσο της επιχορήγησης (εφόσον το επιθυμούν) με εκχώρηση της απόφασης ένταξης και με μόνη εγγύηση το αντίστοιχο ποσό από τα κονδύλια του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ, υπό τον όρο της άμεσης υλοποίησης του έργου.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news