facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αξιολόγηση και ΔΝΤ θα φέρουν νέα μέτρα

Το ΔΝΤ επιστρέφει στο ελληνικό πρόγραμμα και φέρνει νέα μέτρα μετά τις κάλπες, αποκαλύπτει στηRealnews Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας (EWG) που προετοιμάζει το Εurogroup και ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών των δανειστών το τελευταίο κρίσιμο επτάμηνο.

Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος εξηγεί, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του κράτους είναι κάτι που δεν χωράει εκπτώσεις για την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος να πετύχουν οι πολιτικές πρόσκλησης επενδύσεων και -τελικά- επιστροφής στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο Τ. Βίζερ εμφανίζεται βέβαιος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τοποθετεί τη λήψη μέτρων για το χρέος στο χρονικό πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο «διαπραγμάτευσης», όπως όμως γινόταν ως τώρα: μεταξύ της τρόικας και των υπουργών στην Αθήνα.

H «R» ζήτησε από τον Τ. Βίζερ να σχολιάσει την προεκλογική ρητορική των περισσότερων ελληνικών κομμάτων και ειδικά αυτών που υπερψήφισαν στο Κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα, περί «επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων του προγράμματος» μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. 

Στο ερώτημα αν είναι κάτι τέτοιο δυνατό και σε τι πλαίσιο, ο επικεφαλής του EWG τονίζει: «Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, τα σχόλια ορισμένων πολιτικών σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση στοιχείων του μνημονίου είναι η καταγραφή του αυτονόητου. Συγκεκριμένα, σε κάθε αξιολόγηση το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες και αναπτύσσεται περαιτέρω. 

Αν συγκρίνετε την εξέλιξη των μνημονίων κατά τις διάφορες αξιολογήσεις στα τελευταία δύο προγράμματα, αυτό που σας λέω είναι εύκολα ορατό στον χρόνο. Και φυσικά θα υπάρξουν εντατικές διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα όταν το ΔΝΤ “επιβιβαστεί” στο πρόγραμμα το φθινόπωρο. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα αντανακλά στο πρόγραμμα».

Μεταξύ των μέτρων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, καθώς και νέα φορολογικά μέτρα, με δεδομένους και τους όρους που θέτει η Κριστίν Λαγκάρντ για να επιστρέψει το ΔΝΤ, με πρώτη προϋπόθεση φυσικά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. 


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news