facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Βάζουν τους ιδιώτες στο ασφαλιστικό!

Καταιγισμός παρεμβάσεων, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έρχεται από τον Οκτώβριο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η Επιτροπή Σοφών έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα και το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Σοφών φέρεται να υποστηρίζουν ευθέως ένα… δυαδικό σύστημα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει έναν δημόσιο πυλώνα, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι), και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και υποχρεωτικός δίδοντας «ιδιωτικές» συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ των προτάσεων εξέχουσα θέση κατέχει η υπόδειξη ότι οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα που προέρχεται από τη συγκεκριμένη εργασία του κάθε μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου θα πρέπει να αντικατασταθούν με φόρους (υπέρ του ασφαλιστικού), σύμφωνα με το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη.

Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις. Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εφόσον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργήσει πραγματικά με «ανακεφαλαιοποιητικό» και όχι με «αναδιανεμητικό» τρόπο.

Δηλαδή, εφόσον υπάρχουν πόροι στα ταμεία θα χορηγούνται συντάξεις, διαφορετικά θα λειτουργήσει το σύστημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ως «κατώτατη σύνταξη», που θα δίνεται σε όλους όσοι δεν έχουν κανένα επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, προτείνεται η παροχή ενός προνοιακού επιδόματος ύψους 416 ευρώ μηνιαίως.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news