facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κρίσιμα σημεία του φορολογικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Θα μπορούσε να συνιστά κουίζ αν η διαφορά δεν ήταν τόσο ευδιάκριτη. Η παράγραφος που ακολουθεί, περιλαμβάνεται στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα.»
Ακολουθεί η αντίστοιχη παράγραφος η οποία είχε περιληφθεί στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προ περίπου 15 ημερών. «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».
Η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, απαλείφθηκε στη νέα εκδοχή κυβερνητικού προγράμματος αφού ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθη την πολιτική γκάφα της επιβολής ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, δικής του έμπνευσης, όπως προέκυψε μετά τις σχετικές διαψεύσεις από την Κομισιόν.
Η βασική διαφοροποίηση βέβαια, στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αυτή. Το θέμα του ΦΠΑ αποτελεί μια πτυχή. Σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οι προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της φορολογίας είναι πλέον όσο ασαφείς χρειάζεται για να ανταποκρίνονται σε συνθήκες σχετικού ρεαλισμού.
Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και πάλι το μάτι για καταργήσεις φόρων (σταδιακά όμως) όπως το τέλος επιτηδεύματος ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τάζει και σταδιακή κατάργηση ειδικών εισφορών όταν έχει υπογράψει και ψηφίσει την ενσωμάτωση – άρα την παγιοποίηση- της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Από το νέο σχέδιο επί των φορολογικών ξεχωρίζουν:
* ΦΠΑ στα νησιά. Γενικόλογα, αναφέρεται η σταδιακή διόρθωση των αδικιών για τους νησιώτες μετά τη σφαλιάρα που έρχεται από την 1η Οκτώβρη με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. «Όσον αφορά τους φόρους κατανάλωσης (όπως ο ΦΠΑ) σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες απόδοσης και επιστροφής αλλά και να διορθώσουμε σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και η εισπραξιμότητα».
* Φορολογία εισοδήματος. Πάλι όλα σε ένα. Οι διαφορετικές κλίμακες- ανάλογα με την πηγή εισοδήματος- οι οποίες καθιερώθηκαν με τον ΚΦΕ πρόκειται να αλλάξουν και πάλι με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση με αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε περιορισμούς των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής».
* ΕΝΦΙΑ. Μετά το κάζο του «θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ για το 2015» τώρα το τροπάρι έχει αλλάξει. «Όσον αφορά τους φόρους περιουσίας, και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στην επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015 όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών».
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news