facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Το μνημόνιο «παγώνει» τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ

Στις «ελληνικές καλένδες» βάζει διάταξη στο νομοσχέδιο του μνημονίου σημαντικές υποθέσεις του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή που ελέγχονταν η ξεκίνησαν να ελέγχονται από τον Μάρτιο του 2015 στις οποίες περιλαμβάνονται και πολύμηνοι έλεγχοι για τα 2045 ονόματα της Λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα με αφορμή την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις 30 Οκτωβρίου στην υποπαράγραφο Δ7 του νόμου 4336/2015 δηλαδή το νόμο του μνημονίου ΙΙΙ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ για τις οποίες η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει προλάβει ακόμη να εκδώσει πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων μετατρέπονται σε «απλά δελτία πληροφοριών».

Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών των ανδρών του ΣΔΟΕ θα πρέπει άμεσα να αποσταλούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να ξεκινήσουν από την αρχή οι σχετικοί έλεγχοι.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσουν για πολλούς ακόμη μήνες οι συγκεκριμένοι έλεγχοι και γι’ αυτό θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να καταργηθεί.

Η ένταξη της διάταξης αυτής στο συγκεκριμένο νόμο έγινε χωρίς καν να ενημερωθεί και να ερωτηθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι από την λίστα Λαγκάντ έχουμε ολοκληρωμένες εκθέσεις μόνο για 120 άτομα ενώ όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης .

Όσες από τις υποθέσεις αυτές που ελέγχει το ΣΔΟΕ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο του καταλογισμού μπαίνουν επισήμως στο «ψυγείο».

Κατά σύμπτωση η αναδρομικότητα της διάταξης του μνημονιακού νόμου καλύπτει η βραχύχρονη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Αυτό οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι ενήργησαν την κατάλληλη ώρα και είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν.

Στον ίδιο συλλογισμό οδηγεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη για πάγωμα των ελέγχων ήρθε με μια υπερεπείγουσα διαδικασία όπως αυτή του μνημονίου ώστε να καταργήσει άλλη διάταξη του ν. 4321/2015 με την οποία δόθηκε στο ΣΔΟΕ η δυνατότητα να εκδίδει κι αυτό προσωρινές και οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου καθώς επίσης και αποφάσεις επιβολής προστίμων για τους ελέγχους που το ίδιο διενεργεί ακριβώς για να προχωρούν απρόσκοπτα οι έλεγχοι.

Την περίεργη αυτή εξέλιξη αυτή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.

Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσής της, με την οποία καταγγέλλει ως «διάλυση του ΣΔΟΕ» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη ΓΓΔΕ, η ΠΟΕ-ΔΟΥ χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντη» τη «μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ, σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας».

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news