facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μουζάλας: Το προσφυγικό ρεύμα ούτε κατευθύνεται, ούτε καταστέλλεται

«Έγιναν κάποια θετικά βήματα στο προσφυγικό, στα οποία ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της χώρας μας. Καταφέραμε να καταλάβουν πως το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Αποτρέψαμε να γίνουμε μια χώρα στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων. Πρόθεσή μας, να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων», σημείωσε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο Γ. Μουζάλας, ερωτηθείς για το αν η λύση του προβλήματος του προσφυγικού είναι το να σταματήσουν οι πόλεμοι που το δημιουργούν, είπε πως «αυτή είναι η πρώτη πηγή για την λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά δεν ξέρω πως σταματάνε οι πόλεμοι, ποτε δεν γίνονται για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη, συμφέροντα υπάρχουν. Και τωρα τρέχουν να τα θεραπεύσουν».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σημείωσε πως «έγιναν κάποια θετικά βήματα και η συμβολή της χώρας μας ήταν πολύ σημαντική σε αυτό. Έχουμε δύο μεγάλες επιτυχίες, ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη κι ότι οφείλουμε να υποδεχτούμε σωστά τον πρόσφυγα»

Ο υπουργός είπε πως είναι διαφορετικό να προέρχεσαι από πόλεμο ή πείνα, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το προσφυγικό, και πως η άποψη που μας λέει να τους επαναπροωθήσουμε, παρανομεί.

Ερωτηθείς για τις χώρες που επιμένουν στη φύλαξη των συνόρων, είπε πως είναι μειοψηφίες στην Ευρώπη αυτές οι φωνές. «Εδώ παίζεται ένα πολύ λεπτό παιχνίδι. Πρέπει να διασφαλισθεί η ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων. Εμείς τον ταυτοποιούμε αφού μπει στη χώρα. Εμείς αναλάβαμε την ταυτοποίηση και η Ευρώπη την σωστή υποδοχή. Μια βασική διαφωνία που είχαμε, να μεταβληθούμε σε μια χώρα στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων, απετράπη. Να γίνεται διαλογή των ανθρώπων στις χώρες που φεύγουν για να αποφύγουμε άλλους πνιγμούς. Αν πετύχουμε αυτά, έχουμε μια καλή αρχή για τη λύση.»

Ο Γ. Μουζάλας αναφερόμενος στις τεράστιες προσφυγικές και την πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε:

«Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τις ροές σε επίπεδα που να είναι ανεκτά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι όταν γεμίζει η πλατεία Βικτωρίας να την αδειάζουμε, φροντίζοντας τους ανθρώπους. Όταν έχεις μια ροή 20.000 την ημέρα, θα έχεις μια Βικτώρια. Σήμερα η ροή είναι 4-5000 την ημέρα, είναι μια ροή που δεν ελέγχεται από μας, πρέπει σε αυτοόνα βρεθεί μία λύση. Χρειάζεται χρόνος και σχέδιο.

Νομίζω ότι υπάρχει μια βελτίωση. Υπήρξαν καθυστερήσεις κι από μας, αλλά αντικειμενικές, όχι από αμέλεια. Αιφνιδιαστήκαμε, κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε αυτές τις φοβερές ροές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων. Για να το πετύχουμε, πρέπει να προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τους ντόπιους πληθυσμούς από τα παράλληλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ροές, ώστε να μη βρίσκουν έδαφος ακροδεξιές απόψεις. Μπορώ να πω ότι οι ντόπιοι πληθυσμοί στάθηκαν αλληλέγγυοι».

Και πρόσθεσε:

«Το προσφυγικό ρεύμα ούτε κατευθυνεται, ούτε καταστέλλεται. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Τουρκία το κάνει επίτηδες , μπορεί να ενέχει μία αλήθεια, αλλά είναι σα να λέμε ότι και η Ελλάδα το κάνει επίτηδες και τους διώχνει. Δεν εξηγεί τιποτα. Είναι η προσφυγική ροή... όταν έχεις να ξεφύγεις από τον ΙΣΙΣ, δεν σε φοβίζει ούτε το Αιγαίο, ούτε η Ουγγαρία, ούτε τίποτα.»

Ο Γ. Μουζάλας κατέληξε:

«Οι πρόσφυγες είναι η μεσαία τάξη, αυτοί που μπορούν να φύγουν. Όπου πάνε μπορούν να είναι πηγή δημιουργίας, πηγή εκμετάλευσης, ανάλογα πως θα το πράξει κανείς. Ιστορικά, τα προσφυγικά ρεύματα πάντα υπήρξαν δημιουργικά».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news