facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Θύελλα για τη δήλωση Τσίπρα ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»

Θύελλα έχει ξεσπάσει από την εκφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο και στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν», τονίζοντας: «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα για το αν υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, σχολίασε σε αυστηρό τόνο: «Όσο για τη δήλωση ότι "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα", δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε. Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος».

Το θέμα, που έχει ανακύψει από την εκφορά του τέως πρωθυπουργού έρχεται μόλις πέντε μέρες μετά την εκ νέου έγερση ζητήματος θαλάσσιων συνόρων από την Τουρκία. Οι προκλητικότατες πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαντήθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Κούτρα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news