facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Ναυάγιο» στο συμβούλιο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Χωρίς καμία απόφαση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Τα λεγόμενα «νέα» κράτη της Ε.Ε, ήτοι η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων, ενώ παρά την τεράστια πολιτική πίεση που άσκησε η Γερμανία, αποφασίζοντας να ενεργοποιήσει το άρθρο 562/2006, επαναφέροντας προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους για να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη -μέλη, να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει αποδώσει προς το παρόν.

Οι κύριες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.

Μια μεγάλη πλειονοψηφία των κρατών – μελών δέχθηκαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, υποστήριξε το υπουργείο Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, η χώρα που ασκεί την εξάμηνη προεδρεία του Συμβουλίου.

Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην μετεγκατάσταση 120.00 προσφύγων. Τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, αλλά δεν είχαμε την απαραίτητη πλειονοψηφία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλα τα κράτη – μέλη αποδέχονται τους Κανόνες. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά την ίδια στιγμή πρέπει επίσης να ισχυροποιήσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, δήλωσε ο κ. Άσελμπορν από την Προεδρία., υπογραμμίζοντας πως Ο κόσμος παρακολουθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς «τώρα είναι η ώρα για τον καθένα να αναλάβει την ευθύνη του».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news